Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

13.02.2024

ДЕНЯТ НА ВЛЮБЕНИТЕ - ПОСВЕТЕН НА ЕДНА ВЕЛИКА ЛЮБОВ



ДЕНЯТ НА ВЛЮБЕНИТЕ - ПОСВЕТЕН НА ЕДНА ВЕЛИКА ЛЮБОВ

Великата любов между съгражданката ни Мара Белчева и Пенчо Славейков е вдъхновение до днес и тази година е повод за романтичен и различен "прочит" на 14 февруари.

Със симбиоза между музика и поезия, в къщата-музей „Петко и Пенчо Славейкови“ ще се проведе поетично-музикална вечер под наслов „Аз слушам само твоите очи, как дивно ми говорят за живота”.

На 14 февруари ще бъде открита нова експозиция, посветена на голямата на любов на Пенчо Славейков - Мара Белчева. Посетителите ще могат да разгледат нейни лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма. От Националния литературен музей припомнят, че животът на родената в град Севлиево поетеса е белязан от поредица щастливи срещи и фатални загуби.

„Умна, добре образована и силна, след всеки удар на съдбата тя успява да възвърне равновесието и душевната си цялост, а с интелектуалното си очарование привлича Пенчо Славейков и се превръща в негова сродна душа и вечна спътница“, разказват те.

Специалната вечер ще бъде посветена на любовта между  Мара Белчева и Пенчо Славейков – драматична и неповторима.

„На своеобразната среща между минало и настояще ще прозвучат стихове за любовта, изпълнявани от български поети от различни поколения – Найден Вълчев, Недялко Йорданов, Маргарита Петкова, Бойко Ламбовски, Кристин Димитрова, Аксиния Михайлова, Иван Есенски, Добромир Банев, Красимира Макавеева, Калоян Христов. Със специалното участие на композитора Хайгашод Агасян. Участниците и гостите ще бъдат приветствани от директора на Националния литературен музей Атанас Капралов“, казват организаторите.

„Аз слушам само твоите очи, как дивно ми говорят за живота” ще се проведе на 14 февруари (сряда) 2024 г. от 18:00 часа в къща музей “Петко и Пенчо Славейкови” на ул. "Г. С. Раковски" 138, ет. 1.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi