Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

19.01.2024

ОБЩИНАТА СЪЗДАВА ФОНДОВЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА НУЖДАЕЩИ СЕ СЕВЛИЕВЦИ И ЗА ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ



ОБЩИНАТА СЪЗДАВА ФОНДОВЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА НУЖДАЕЩИ СЕ СЕВЛИЕВЦИ И ЗА ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ РАЖДАНЕ
При огромен интерес се проведе публично обсъждане на бюджета да 2024 г.
Зам.-кметът по финансите Калина Георгиева запозна присъстващите с основните приоритети на финансовата политика и с параметрите на бюджета. За поредна година усилията на администрацията са насочени към финансово-икономическа стабилност на общината и прозрачна финансова политика; към подобряване на социалната, образователната и спортна инфраструктура. Акцентира се върху развитието на детското и училищно здравеопазване; активно включване на децата и младежите в дейности, подпомагащи личностното им израстване. Сред финансовите приоритети е привличането на средства чрез кандидатстване по проекти и гарантиране на устойчивостта на реализираните проекти, а също реконструкцията на ВиК инфраструктурата; подобряването и гарантиране на социално значимите дейности, както и популяризирането на туристическите обекти, провеждане на национални културни събития на територията на общината.
Проектът на бюджета за 2024 г. на община Севлиево е балансиран в общ обем от 61 500 хил. лв. в т.ч. 37 739 хил. лв. за финансиране на държавните дейности, 22 400 хил. лв. за местни дейности и 1 321 хил. лв. за дофинансиране на държавни дейности с местни приходи. Община Севлиево ще получи 4 186 619 лв. повече спрямо 2023 г. под формата на субсидии от Централен бюджет, което ще гарантира обезпечаването на необходимите разходи в държавни и местни дейности.
Разчетените стойности на данъчните приходи за 2024 г. възлизат на обща стойност от 5 249 000 лв. С най-голям относителен дял в размер на 2 275 000 лв. (43%) са приходите от данък върху превозните средства, следван от данъка върху недвижимите имоти – 1 842 000 лв. (35%). Приходите от общински такси са планирани в размер на 4 127 200 лв., приходи и доходи от собственост – 1 343 000 лв., постъпленията от продажба на нефинансови активи са в размер на 900 000 лв.
В разходната част с най-висок относителен дял са функциите „Образование“, „Социални дейности“ и „БКС“. Със средствата, планирани в местни дейности ще бъдат гарантирани: новото ниво на минималната работна заплата, поддържането на парковете и зелените площи, на чистотата на територията на общината, ремонтите на сгради и улици, поддържането на уличното осветление и редица други дейности, финансирани с местни приходи.
Със собствени приходи ще продължат инвестициите във видеонаблюдение в града и селата. Заложени са средства и за обособяване на зони за платено паркиране на територията на града. В проекта на бюджета са заложени и разходи, свързани със създаването на Общински солидарен фонд за подпомагане лечението на жители от общината.
През текущата година предстои реализирането на голям брой проекти, което изисква значителен финансов ресурс за мостово финансиране на разходите, преди тяхното верифициране от управляващия орган.
В края на презентацията кметът д-р Иван Иванов запозна подробно присъстващите с капиталовата програма на общината и с разчета на одобрените средства по проекти. Кметът акцентира на стратегическите проекти: за изграждане на нова тренировъчна спортна зала в парк “Казармите”, за футболното игрище с изкуствена трева в парк “Черничките”, обновяване прилежащата територия на ДК “Мара Белчева”, във ВиК сектора - реконструкция на улични водопроводи в централна градска част, както и трите проекта за довършване на работата по действащите водопроводи. Освен тях, по Националния план за възстановяване и устойчивост има няколко одобрени проекта, свързани с мерки за енергийна ефективност на читалище “Развитие 1870”, спортна зала “Дан Колов”, ДК “Мара Белчева”, 6 многофамилни жилищни сгради, рехабилитация и модернизация на осветлението в няколко села, като ще се кандидатства на втори прием за още села и др.
Ще се извършват ремонти на отоплителни инсталации и покриви в обществени сгради, а също на тротоари, детски и спортни площадки, водопроводи и улици в града и селата. Ще се проектират и изградят още две кръгови кръстовища, предстои обследване и проектиране на мостови съоръжения, проектиране и модернизация на стадион “Раковски” с изграждане на лекоатлетическа писта, осветление и ремонт на съществуващи съоръжения. Сред предстоящите ремонти е и вертикалната планировка на ДКЦ - 1 и МБАЛ “Д-р Стойчо Христов”.
Кметът благодари за всички предложения от страна на участващите в общественото обсъждане и отговори на всичките им въпроси, като част от предложенията им получиха положителен отговор още по време на обсъждането.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi