Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

20.12.2023

НЯМА ДА СЕ ЗАКРИВАТ ОБЩИНСКИ ЗВЕНА И СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ, ВЪПРЕКИ ДРАСТИЧНО ПОВИШЕНИТЕ ЦЕНИ И УВЕЛИЧЕНАТА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА



НЯМА ДА СЕ ЗАКРИВАТ ОБЩИНСКИ ЗВЕНА И СОЦИАЛНИ ДЕЙНОСТИ, ВЪПРЕКИ ДРАСТИЧНО ПОВИШЕНИТЕ ЦЕНИ И УВЕЛИЧЕНАТА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА
Общинският съвет актуализира част от местните данъци
2 100 000 лв. е дупката в бюджета за 2024 г. в резултат на драстично повишените цени и на поредното увеличение на минималната работна заплата. През последните 4 години, за разлика от много общини, екипът на Община Севлиево успя да се справи с кризите, без да вдига данъците.
За да върже бюджета за 2024 г., обаче (без да закрива социални дейности), се налага корекция в ставките на част от местните данъци, с които да се покрият нарасналите разходи за основните общински дейности: социален патронаж, хосписа, спортните бази и издръжката на спортните клубове, култура, пенсионерските клубове, улично осветление, градската художествена галерия, библиотеката, Дом на културата “Мара Белчева”, обредни дейности и др.
“Държавата не покрива тези дейности и за да функционират, трябва да продължим да ги издържаме от общинския бюджет, а за целта се налага да увеличим приходите. Увеличението на предлаганите данъци е в размер на 613 000 лв., като пак няма да ни достигат 2 100 000 лв., които ще трябва да набавим от икономии и други дейности”, коментира кметът д-р Иван Иванов.
Той цитира справка за повишените разходи от 2019 г. досега, където прогнозните нива за всички общински дейности за значително по-високи. Те се формират, освен от повишените цени на електричество, консумативи и др., също и от увеличената с 60 на сто минимална работна заплата.
След актуализацията на наредбата за местните данъци и такси, Община Севлиево остава в средния сегмент на общините, актуализирали част от ставките, като продължава за подпомага всички общински и социални дейности.
На днешното заседание общинските съветници одобриха и новата план–сметка за разходите по сметосъбирането и сметоизвозването, обезвреждането на битовите отпадъци и чистотата на териториите за обществено ползване на територията на Община Севлиево за 2024 г.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi