Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

21.11.2023

Днес е Въведение Богородично, чества се Денят на християнското семейство.



Днес е Въведение Богородично, чества се Денят на християнското семейство.
Въведение на Пресвета Богородица в храма или краткото Въведение Богородично или Света Богородица Пречиста, е един от най-големите християнски празници, който принадлежи към дванадесетте велики празника. Българската православна църква го отбелязва всяка година на 21 ноември (нов стил). В този ден се почитат, както благочестивите родители на Дева Мария Йоаким и Анна, които я въвеждат на тригодишна възраст в йерусалимския храм, така и изпълнението на обета им да посветят Мария (потомството си) на Бога.
Йоаким, Ана и малката им дъщеря били посрещнати от първосвещениците и служителите в храма с песнопения. Дева Мария e поставена на първото стъпало пред храмовия вход и се изкачила сама по 15-те стълби.
Семейното ходене на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата.
Според традициите, семейството се събира около огнището и на масата, за да заздрави връзката между деца и родители. На празничната трапеза днес се слагат погача, риба, постни ястия и много плодове, празникът е по време на Коледните пости, но на този ден е разрешено виното.
Масата остава неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.
На този ден народът ни гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло и слънчево - зимата ще е люта, лятото ще е сухо, а плодородието слабо. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото - дъждовно, а реколтата - богата.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi