Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

29.10.2023

ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНА СЕВЛИЕВО относно разпространяване на неверни твърдения от щаба на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Севлиево и медии



ПОЗИЦИЯ НА ОБЩИНА СЕВЛИЕВО  относно разпространяване на неверни твърдения от щаба на коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ в Севлиево и медии

Уважаеми избиратели,

 

Съгласно промяна в Закона за административно териториалното устройство на Република България:

„Чл. 14. Кметство е населено място с население над 100 души с постоянен адрес.“ (ДВ, бр. 107 от 2020 г., бр. 36 от 2021 г., в сила от 1.05.2021 г.)

Чл. 15. (1) (Изм. – ДВ, бр. 107 от 2020 г.) Територия на кметството е територията на населеното място.

(2) Наименование на кметството е наименованието на населеното място – негов административен център.“

 

Централната избирателна комисия публикува на интернет страницата си https://www.cik.bg/bg/mestni_izbori_2023/for-voters Списък на кметствата, в които ще се избират кметове на кметства на 29 октомври 2023 г. В този списък не са включени съставните села на кметства Батошево, Душево, Стоките и Шумата. 

 

С писмо изх. № МИ-06-370/19.09.2023 г. до всички кметове на общини с копие до всички общински избирателни комисии, ЦИК указва следното: „В случаите, когато в избирателната секция и в съответния избирателен списък са включени избиратели с адресна регистрация в населени места извън територията на кметството и нямат право да гласуват за кмет на кметство, тогава преди предаване на избирателните списъци за гласуване на СИК, общинската администрация отбелязва в избирателния списък в графа „Забележки“ срещу имената на избирателите, които нямат право да гласуват за кмет на кметство: „Без КК“.

 

В Методическите указания на Централната избирателна комисия по прилагане на Изборния кодекс от секционните избирателни комисии в изборите на общински съветници и кметове на 29 октомври 2023 г., приети с Решение № 2654-МИ от 12.10.2023 г., т.4.4, Раздел III Изборен ден, ЦИК е указала на членовете на секционните избирателни комисии следното: „Когато в избирателния списък на избирателна секция на територията на кметство са включени избиратели с адресна регистрация в населени места извън територията на кметството, тези избиратели нямат право да гласуват за кмет на кметство и в графа „Забележки“ срещу имената им е отбелязано „Без КК“. В такива случаи СИК допуска тези избиратели да гласуват само за общински съветници и за кмет на община“.

 

Гореизложеното потвърждава, че действията на Община Севлиево се основават на закона и указанията на Централната избирателна комисия.

 

 

КРАСИМИРА ЙОРДАНОВА

 

ВРИД  Кмет на Община Севлиево






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi