Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

15.09.2023

Представят доайена фотограф Явор Попов с документален филм и изложба



Представят доайена фотограф Явор Попов с документален филм и изложба

Доайена на българската рекламна фотография Явор Попов представят в Севлиево местната фото гилдия и Народно читалище „Развитие-1870”. Събитието на 19 септември, с начален час – 17:15 ч., стартира с 50-минутна прожекция на документалния филм „Явор от ФОРЕК” в Кино „21 век”. Следва откриването на изложбата „Когато звездите изгряваха” на големия фотограф и разходка из читалищните галерии, приютили известните в портрети. (в читалищната Бяла галерия на първия етаж в културната институция). Неформалната среща-разговор с легендарния Явор Попов, оставил трайна и бележита следа в историята на българската фотография у нас, е гвоздеят на събитието. В представянето ще участва Юрий Трейман – председателят на Национално сдружение Фотографска Aкадемия „Янка Кюркчиева“ /НСФА/, както и авторите на документалния филм Антон Даскалов и Елена Ангелова.
Прожекцията и откриването на изложбата се организират с партньорството на НСФА и финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ 2022. Документалният филм „Явор от ФОРЕК“, дело на Антон Даскалов и Елена Ангелова, реализиран със съдействието на Кино-фото клуб „Бистрица“ и Столична община – програма „Култура”, разкрива професионалния път на героя, случки, премеждия, успехите и как в „онова” време се е правила фотография. Разказвачът е самият той – Явор от ФОРЕК.
Спомняте ли си онези големи томове на „История на България“, в която гледахме снимки на Панагюрското съкровище, Мадарския конник и много други исторически артефакти? Или онези рекламни изображения, които ни гледаха от страниците на списанията и плакатите? Също и известните снимки на най-ярките представители на културния ни живот преди ‘89-та до средата на ‘90-те? А питали ли сте се кой стои зад камерата на тези изображения? Той е – Явор Попов, един от доайените, гравирал името с постиженията си в историята на българската фотография и културния живот на страната ни. Роден през 1949 г. и израснал с баща архитект, той иска да наследи бащината професия. В крайна сметка майка му го тласва към фотографията и през 1972 г. той завършва класа на Янка Кюркчиева. От тогава животът му се впуска стремглаво в света на фотографията. Превръща се в един от доайените на българската рекламна фотография. Участва в реализацията на множество значими проекти, между които и „История на България“ на издателство БАН – I, II и III том. Създава единствената по рода си изложба „Големите портрети“, в която заснема и извежда на преден план лицата на българската фотография. Работи над 20 години в рекламна агенция „ФОРЕК“. Близо 20 години е председател на Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и продължава да е активна част от нейното развитие.
Очаква ни една среща с легендарния Явор Попов! 

 
Заповядайте!





« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi