Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

10.08.2023

Започнаха строителните работи в първия участък от Етап 2 на Източния водопроводен клон



Започнаха строителните работи в първия участък от Етап 2 на Източния водопроводен клон



На 9 август 2023 г. беше подписан протоколът за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво на участък № 1: Водопровод от т. 570 до т. 700 от технологичния етап 2 за изпълнение на проектната реконструкция на Източния водопроводен клон.

С Решение No 038 от 28.02.2017 г. на Общинския съвет на община Севлиево, всичк обекти, включени в инвестиционните програми към одобрения регионален генерален план за обособената територия на ВиК Оператора в община Севлиево (където под номер 2 на инвестицията в краткосрочната инвестиционна програма е записан ИП за „Реконструкция на източен клон от ПСПВ "Стоките" до РШ за с. Добромирка с дължина 33,0 км“), настоящият строеж е класифициран като обект с първостепенно значение за Община Севлиево - по смисъла на § 1 т. 6 от ДР на ЗОС.

Всички необходими финансови разходи до момента са били инициирани и разплащани досега от само от бюджета на Община Севлиево - за своевременното извършване на проучвателни и проектантски работи, в т.ч.: геодезичното заснемане на съществуващите трасета на двата основни провода от ВС „Севлиево – Велико Търново“ и нанасянето им в Картата на възстановената собственост; прединвестиционните проучвания и идейния проект за реконструкцията им; работният проект за реконструкцията им и съгласуването му със заинтересованите и засегнатите от него страни и институции; одобряването на ПСД и издаването на съответните разрешения за строеж на всички реконструирани и вече въведени в експлоатация досега (общо 5 броя) участъци от двата преносни провода в периода от 2017 г. до 2022 г.; одобряването на ПСД и издаването на съответните разрешения за строеж на първите два проектни участъка от етап 2 на проектната реконструкция на Източния водопроводен клон, първият от които е настоящия строеж, а по част от втория – вече работи за своя сметка ВиК Оператора (ВиК ООД – гр. Габрово).

Строежът е първа категория, съгласно чл. 137, ал. 1, т. 1, буква „б“ от ЗУТ и чл. 3 и чл. 13 от Наредба № 1 от 30.07.2003 г. на МРРБ – за номенклатурата на видовете строежи и по смисъла на § 53, ал. 4 от ПЗР на ЗИД на ЗУТ (обн. - ДВ, бр. 101 от 2015 г.), той е търпим строеж, представляващ линеен обект на техническата инфраструктура, поради което проектната му реконструкция (при която не се променят трасето, обхватът и границите на сервитутните зони, нанесени в кадастралната карта и картата на възстановената собственост) се разрешава, след одобряване на инвестиционен проект.

С това на практика вече могат да стартират всички предвидени в работния проект на Община Севлиево и договорени строителни и монтажни работи, след изпълнението на които ще бъдат реконструирани още 4 205,35 м от трасето на съществуващия преносен водопровод, в участъка преминаващ през землищата на селата Здравковец от община Габрово, Търхово и Ловнидол от община Севлиево, за което има издадено от Областния управител на област Габрово Разрешение за строеж № 1 от 12.08.2022 г., влязло в сила на 27.09.2022 г.
Възложител на строежа е Община Севлиево – по силата на сключеното с МРРБ Споразумение № РД-02-30-203 (ТД - 85) от 28.10.2022 г.

Съгласно сключените от община Севлиево впоследствие договори по реда на ЗОП, изпълнението на СМР на строежа е възложено да се извършва от „ЕКО ТРАДЕКС ГРУП“ АД – гр. Хасково, Строителният надзор е възложен да се осъществява от консултантите на „БУЛКОНС ГРУП” ЕООД – гр. София, а Авторския надзор е възложен да се упражнява от проектантите на „ДИКРАС“ ООД – ГР. София, които са изготвили работния проект.

Инвеститорският контрол и координацията м/у всички тях ще се осъществява от упълномощено за тази цел физическо лице – служител на Община Севлиево, притежаващо необходимата техническа правоспособност по чл. 163а, ал. 2 от ЗУТ.

Инженерното решение предвижда в участъка от проектното трасе м/у т. 570 и т. 700, вместо съществуващите стари АЦ – тръби с DN/ID 546 мм, изградени в периода 1958-1962 г., да бъдат положени HDPE – тръби (тип RC) с DN/OD 315 мм, както и реконструкция на всички съществуващи съоръжения към тръбопровода, в т.ч: ремонт на съществуваща облекчителна шахта № 2 (Търхово) и машинното оборудване в нея; ремонт на съществуваща кранова шахта и подмяна на линейния спирателен кран в нея; ремонт на 9 броя от съществуващите шахти – въздушник с подмяна на тръбната връзка и машинното оборудване в тях; изграждане и машинно оборудване на 2 броя нови шахти – въздушник; ремонт на 11 броя от съществуващите шахти – отток с подмяна на тръбната връзка и машинното оборудване в тях; ремонт на 6 броя съществуващи дънни стоманобетонови прагове, укрепващи преминаването на водопровода през съответните дерета по трасето му; изграждане на 17 броя нови опорни блокове от стоманобетон в местата на всяка хоризонтална чупка на новите тръби по трасето на преносния водопровод; сондажно преминаване на новите HDPE – тръби (тип RC) с DN/OD 315 мм под път от републиканската пътна мрежа (III-4041), изтеглени в обсадна стоманена тръба с DN/ID 500 мм.

В реконструирания участък попадат и връзките към следните водопроводни отклонения: ново отклонение за град Севлиево и село Богатово (известно като Източното отклонение за Севлиево), при което съществуващите стари АЦ – тръби с DN/ID 200 мм ще бъдат подменени с HDPE – тръби (тип RC) с DN/OD 355 мм, за да може при възникване на екстремални случаи по Западния водопроводен клон, да се провежда 103,910 л/сек., необходими за допълнително водоснабдяване на град Севлиево; отклонение за село Търхово с DN/OD 75 мм, което да може да провежда 0,680 л/сек., както и отклонение за село Ловнидол от община Севлиево, и за село Янтра от община Дряново, с DN/OD 110 мм, което да може да провежда 2,780 л/сек.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi