Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

06.07.2023

София Филм Фест отново гостува на СЕВЛИЕВО за 11-а поредна година



София Филм Фест отново гостува на СЕВЛИЕВО за 11-а поредна година
Община Севлиево и СФФ Ви канят на КИНО 12-15 юли 2023
За Арт Фест/София Филм Фест е чест и удоволствие да реализираме, съвместно с Община СЕВЛИЕВО, 11-ото издание на „София Филм Фест в Севлиево“ с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas и Национален фонд „Култура“.
Площад „СВОБОДА” кани жителите и гостите на града на #КИНО в четири поредни юлски вечери, началният час на прожекциите е 21:00 – непосредствено след залез слънце!
*
Фестивалът стартира на 12 юли (сряда) с документалния филм на Николай Василев „ВАКЛУШ“, един от най-успешните и очаквани филми на изминалия 27-и София Филм Фест. Той е заснет в период от почти три десетилетия – между 1994 и 2022 година и съдържа изключително любопитни архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. Преминал през затворите и лагерите на комунизма, преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като „враг на народа“, след промените в България богословът Ваклуш Толев е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университет. Той формулира свое учение, което нарича „Път на Мъдростта“, в което очертава какъв трябва да бъде човекът на Третото хилядолетие.
Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му „Приказки“ е удостоен през 2010 година с наградата „Jameson“ на София Филм Фест за най-добър български късометражен филм. Във филмографията му има още десетки наградени филми като „Добрият самарянин“, „Пътят към Тива“, „Да бъдеш Майстора“, „Формулата на Тео“, „Гладиатор“ и др. Той лично ще се срещне с публиката в Севлиево и ще представи своя филм!
*
Вторият фестивален ден е 13 юли (четвъртък) – предвидили сме да гледаме заедно „ДВЕТЕ СТРАНИ НА ОСТРИЕТО“ на легендарната френска режисьорка Клер Дени. Филмът, носител на Наградата за режисура „Сребърна мечка“ на Берлинския кинофестивал през 2022, е създаден по романа на Кристин Анго „Повратна точка в живота“, като Клер Дени е съсценарист заедно с Анго. Главните роли изпълняват от звездите Жулиет Бинош и Венсан Линдон, които са популярни сред публиката в цял свят и провокират интереса на любителите на европейското кино. Двамата влизат в ролите на влюбена двойка, която постепенно навлиза в сериозна криза на отношенията, след неочакваната намеса на бивш най-добър приятел и любовник от миналото…
*
Третият фестивален ден е 14 юли (петък) – жителите и гостите на Севлиево ги очаква среща с „РЕЙНСКО ЗЛАТО“ - най-новият филм на световноизвестния режисьор Фатих Акин. Съдбата на Хатар, един от най-прочутите рапъри в целия немскоговорящ свят, издал шест студийни албума, продадени в многохиляден тираж, е в основата на най-новата филмова история, разказана от Фатих Акин, по мотиви на автобиографичния роман на рапъра „Всичко или нищо: Светът ни принадлежи“ („All or nothing: We say the world belongs to you“). Емигрантският живот в Германия предлага много възможности, но и препятствия – Живар Хаджаби се издига от дребен престъпник до сериозен дилър на наркотици. След изчезването на една пратка, прочутият обир на злато е организиран с цел изчистване дълговете към картела…
*
В събота – 15 юли, програмата ни в Севлиево за 2023 година завършва с „ОЛОВНИЯТ ВОЙНИК“ – най-новият документален филм на Костадин Бонев, посветен на поета Александър Петров, чиито стихове звучат на живо и до днес в репертоара на десетки любими български групи и изпълнители като „Тангра“, „Сигнал“, „Фактор“, Д2, Кирил Маричков, Стенли и много други. „Оловният войник“ е филм за личната свобода като върховна ценност. Има поети, чиито пера черпят вдъхновение от гласовете на цяло поколение. За свидетелите на българския преход – това е викът за свобода на хиляди „оловни войници“. Посланията на поетите могат да бъдат скандирани, могат да се пеят и веднъж запомнени, се превръщат във верую за много хора… Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.
Костадин Бонев е кинорежисьор, носител на множество национални и международни награди. Член е на Международната документална асоциация. Завършва ВИИ в София и театрознание във ВИТИЗ през 1980 г. Специализира филмова и ТВ режисура във ВИТИЗ (1990) в класа на Георги Дюлгеров. „Писма до долната земя“ печели две награди във Варна и награда за най-добър филм в Санкт Петербург през 1995 г. „Търпението на камъка“ е отличен със „Сребърен Витяз” в Киев. Във филмографията му са още изключителни игрални и документални творби като „Подгряване на вчерашния обед“, „Военен кореспондент“, „Европолис – градът на делтата“, „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел“, „Потъването на Созопол“, „Далеч от брега“, всеки от тях с десетки награди от национални и международни филмови форуми.
Костадин Бонев и Александър Петров ще бъдат скъпи гости на публиката в Севлиево и ще представят своя филм!
*
Очакваме Ви на Кино площад „С В О Б О Д А”
(пред Община СЕВЛИЕВО)! „София Филм Фест в Севлиево“
Ако случайно завали – прожекциите ще бъдат реализирани в бялото фоайе на Община Севлиево!

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi