Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

01.11.2022

Празнуваме Деня на народните будители



Празнуваме Деня на народните будители
Днес честваме един от сакралните дни в българския национален календар - Денят на народните будители издига делото на хилядите знайни и незнайни просветители, книжовници и революционери, без чиято сила, талант и смелост би било невъзможно битието на българския народ.
 
1 ноември бележи духовното просвещение, дава тласък на националното осъзнаване, на борбите за самостоятелно църковно, културно развитие и освободително движение по българските земи. Във вече освободена България, народът току-що отхвърлил османското владичество, съзнава подвига на възрожденските просветители и революционери, и изпитва нужда от някакво по-значително отбелязване на техните заслуги.
 
Затова на 3 февруари 1923 г. цар Борис III подписва закона за въвеждането на Деня на народните будители в празничния календар. Три години след подписване на Ньойския договор българското общество намира своите духовни стимули в наследството от идеи на най-мъдрите българи.
Празникът е контрапункт на обезверяването след краха на българския национален идеал в междувоенния период - след края на Първата и преди началото на Втората световна война.
Част от прокламацията гласи: „Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни“ - думи, актуални и в наши дни, когато националното ни самосъзнание е залутано между вчера и утре, приспано от ценности „на хартия“ и обезсилено под тежестта на делника.
 
Нека днешният ден е знак към всички онези, които милеят за България!
Бъдете здрави! Бъдете будни!
Д-р Иван Иванов
Кмет на Община Севлиево

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi