Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

09.03.2020

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПРИЗОВАВА ГРАЖДАНИТЕ ДА ВЗЕМАТ МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЗАРАЗАТА С КОРОНАВИРУСОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПРИЗОВАВА ГРАЖДАНИТЕ ДА ВЗЕМАТ МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ЗАРАЗАТА С КОРОНАВИРУС

След регистрираните първи случаи на коронавирус у нас, в цялата страна са в сила мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Особено строги са те в засегнатите области, където попада и Община Севлиево. По-рано днес кметът д-р Иван Иванов издаде заповед, в която ясно са описани взетите мерки и наложените забрани. 

Община Севлиево призовава гражданите да не изпадат в паника и припомня, че спазването на препоръките за ограничаване и намаляване на разпространението на вируса COVID-19 е отговорност на всеки от нас.

Новият коронавирус 2019-nCov е идентифициран в Китай в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека. Важно е да се знае, че вирусът се предава от човек на човек и към момента няма точна информация колко е устойчив, но се знае, че се пренася по въздушно-капков път (кихане, кашляне и издишане), както и от заразени повърхности. В тази връзка от изключителна важност е личната хигиена – често миене и дезинфекциране на ръцете и лицето, пиене на много течности и, разбира се, избягване на посещение на масови мероприятия и контакти с много хора.

Симптомите на коронавируса се различават от тези на сезонния грип, защото за разлика от високата температура, с която обикновено започва сезонният грип, при коронавируса симптомите са кашлица, висока температура, затруднено дишане, мускулни болки и отпадналост. Обикновено липсва хрема. Предразположени към по-тежко протичане на заболяването са хората с хронични заболявания.

Важно е да се изследвате, ако получите остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко един от следните симптоми: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане) и през последните 14 дни преди проявата на симптомите, сте били в близък контакт с потвърден или вероятен случай на инфекция с коронавирус или сте пътували в област с настоящо предаване на вирус 2019-nCoV, или сте работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вируса. Важно е да се подчертае, че при съмнения за заболяването, трябва да се свържете с личния си лекар по телефона и да спазите неговите инструкции.

Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди. Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол. Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.

От основно значение за опазването ни от вируси е спазването на дистанция и добрата хигиена на ръцете. Ако спазвате дистанция от хора с респираторни симптоми (поне метър), спрямо настоящите насоки на Световната здравна организация, и прилагате редовно и правилно добра хигиена на ръцете, можете да намалите вероятността да се заразите с респираторни патогени, включително и с новия коронавирус.

Добре е да дезинфекцирате и дрехите, с които излизате навън, включително обувките. След като ги сложите в пералнята - отново трябва да измиете ръцете си.

Отговорност на всеки гражданин е да се подготви работното си място и да го поддържа чисто и дезинфекцирано. Важно е повърхностите и предметите да се избърсват често с дезинфектант, както и всеки да насърчава служителите и колегите си да си мият ръцете редовно. 

При наличие - използвайте и лични предпазни средства.

Още полезна информация можете да откриете в линковете:

 

Отговорите на още въпроси, свързани с коронавируса можете да откриете тук: https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=549:qna-2019ncov-04022020&lang=bg

Повече за това как спазването на дистанция и хигиената на ръцете помагат да се опазим от респираторни вируси: 

https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=561:hands_hygene-03032020-ncov&lang=bg

Как да подготвите работното си място за COVID-19:

https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=562:covid-19-employers-03032020&lang=bg

 

Алгоритъм на дезинфекционните мероприятия в обекти с обществено предназначение в условията на епидемично разпространение на Covid-19:

https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=563:covid-19-desinfection-08032020&lang=bg

 

Информационна брошура:

https://www.ncipd.org/images/UserFiles/File/Epidemiologia/Leaflet_Covid-19.pdf

 

Временни насоки за почистване в обекти, различни от лечебни заведения:

https://www.ncipd.org/images/UserFiles/File/Epidemiologia/Guide_Cleaning.pdf

 


« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi