Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

05.01.2024

БОГОЯВЛЕНИЕ В СЕВЛИЕВО



БОГОЯВЛЕНИЕ В СЕВЛИЕВО
На 6 януари 2024 г., по традиция ще бъде отбелязан Йордановден в Севлиево. Празникът, наричан още Богоявление, е познат в различните краища на България като Кръстовден, Водици или Водокръщи, заради връзката му с водата. Той е част от цикъла празници, посветени на водата (Васильовден и Ивановден) и с него се слага край на "мръсните дни", които продължават от Еднажден (Игнажден).
В 8:00 часа в двата църковни храма в Севлиево ще бъде отслужена тържествено църковно Богослужение. както всяка година, около 10:30 часа вярващите ще се съберат в центъра на града, от където ще тръгне литийното шествие до река Росица, където около 11:00 часа свещениците ще хвърлят кръста в реката.
Поверието на този ден гласи, че всеки, който иска да е здрав и щастлив през цялата година, се окъпва или поне се измива с осветената вода, в която е хвърлен кръста. Най-смелите влизат в ледените води, за да извадят светинята. Ритуалът символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Предтеча.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi