Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Севлиево днес



Севлиево днес
Севлиево днес
Севлиево днес

Местоположение: Община Севлиево се намира в Централна Северна България, област Габрово. Административният център гр.Севлиево е близо до географския център на страната, на 178 км. източно от столицата гр.София.

Град Севлиево се намира в котловина с надморска височина 201 метра, като това е най-ниската точка на общината. Климатът е умерено-континентален, с голяма амплитуда между най-ниските и най-високите температури от -25°С -34°С до +35°С +40 °С.

Община Севлиево има площ от 963,8 км2 и е най-голяма в Габровска област.  Има 45 села и 1 град, очертани в границите на селищните застроителни регулации. Град Севлиево е обособен административен и общински център, който в голямата си част е разположен на левия бряг на р. Росица, върху равнинен терен в центъра на Севлиевската котловина. Населението на общината е около 44 500, от тях 27 500 живеят в града и 17 000 в селата.  

"Ден на Севлиево" от стотици години се чества на 14 октомври - Денят на Света Петка Българска, който се отбелязва с голям есенен панаир и множество културни изяви.

В края на ХХ-ти век в града се развива силно промишлеността. Днешният икономически просперитет се дължи на големите чуждестранни инвестиции през последните години. Фирмите от структурата на "Американ Стандарт" - "Идеал стандарт - България" АД за производство на санитарен фаянс и "Идеал стандарт - Видима" АД за производството на санитарна арматура са водещи на международните пазари. Съпътстващите производства на "Хамбергер Индустри"- Германия и на италианските фирми "Сиби" и "Минерали и индустриали". Машиностроителният завод "АББ-Авангард" работи с инвестиции на Шведския концерн "АВВ". Има много предприятия за мебелно производство, за текстилни изделия и др.

Севлиево има едно начално, две основни и едно общообразователно училища, създадени са три професионални гимназии - по механоелектротехника, по селско стопанство и по силикатна промишленост. В тях учат около 4 000 ученици. Центърът за езиково обучение като извънучилищна форма обхваща над 300 деца, които изучават чужди езици и компютърна грамотност. В Школата по изкуствата около 200 деца учат музика, рисуване и народни танци.

В 4 целодневни детски градини и 3 обединени детски заведения са организирани отглеждането и възпитанието на повече от 1000 севлиевски деца от предучилищна възраст.

В селата на общината има 10 основни училища и 15 детски градини с близо 1600 възпитаници.

В района на общината има условия за развитие на туризъм в пет основни направления: исторически, ловен, екологичен, религиозен и селски. За тяхното развитие помага създадената и създаваща се база от хотели, мотели и хижи, почивни станции и частни хотелски вериги .

Местността „Лъгът” във високата част на Стара планина разполага с много хижи и вили, които предоставят изходни точки за високопланински екотуризъм и за ловен туризъм. В резервата му има възможности за подборен отстрел на благородни елени, сърни, глигани. В този курорт туристите могат да практикуват конен спорт с елитни породисти коне, плуване и риболовен спорт.

В гр.Севлиево има футболен стадион, спортна зала, закрит плувен басейн, спортни игрища. На 5 км от града се намира Мотополигон „Горна Росица”, който четири пъти е обявяван за трасе №1 в света. На него се провеждат световни и европейски състезания по мотоциклетизъм.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi