Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

14.09.2023

КРЪСТОВДЕН Е - ВРЕМЕ ЗА ВЯРА И ИСТИННОСТ!



КРЪСТОВДЕН Е - ВРЕМЕ ЗА ВЯРА И ИСТИННОСТ!
Един от най-големите християнски празници през годината празнуваме на 14 септември - Въздвижение на светия кръст Господен.
В този ден, популярен като Кръстовден, вярващите се покланят на Кръста, превърнат от Христос в път към безсмъртието, в победата над греха и смъртта, на нетленното над тленното. Поклонение на Кръста Господен се извършва още три пъти през годината - на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък и на 1 август.
Народът нарича празника Кръстовден - не само заради “честния кръст”, а и защото Слънцето се връща назад към зимата, денят “се кръстосва с вечерта” и настъпва равноденствие. Жените кръстосват (загърлят) цветята в градината, а мъжете си пазят кръста поради застудяването.
В народните вярвания Кръстовден се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури, време за гроздобер. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост в чест на Кръста Господен и не се яде нищо червено. Обредната трапеза включва зелник с праз лук, печена тиква, грозде, обреден хляб и други задължително постни храни.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi