Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

21.09.2022

С ИЗЛОЖБА, В СЕВЛИЕВО ЗАПОЧНА МЕСЕЦЪТ В ПАМЕТ НА ФАНИ ПОПОВА-МУТАФОВА



С ИЗЛОЖБА, В СЕВЛИЕВО ЗАПОЧНА МЕСЕЦЪТ В ПАМЕТ НА ФАНИ ПОПОВА-МУТАФОВА
През тази година се навършват 120 години от рождението й

Фани Попова - Мутафова е родена в Севлиево на 16 октомври 1902 г. Дъщеря е на генерал Добри Попов. Племенница е на генерал Стефан Нерезов, роден в Севлиево и съпруга на Чавдар Мутафов - още един значим севлиевец.

Тази вечер във фойето на Община Севлиево беше открита изложбата "Увенчаната", която ще продължи до 16 октомври - деня на рождението на Фани Попова-Мутафова. Зам.-кметът Красимира Йорданова припомни значението на именитата си съгражданка - за литературата, културата и историята. Тя пожела на всички да намерят време и да се докоснат до този по-възвишен свят.

Изложбата е осъществена от Национален литературен музей - София, Община Севлиево и Градска библиотека - Севлиево. Автор е Катя Зографова, художник - Ива Велинова, а Константин Зографов е компютърен консултант.

„Не се унижавай в трудни времена, не се превъзнасяй в дните на славата и мощта“ е девизът на писателката, чиито творби до 1944 г. са преведени на няколко европейски езика и се радват на преиздания в огромни тиражи, особено знаменитата тетралогия за Асеневци.

Но през 1945 г. е осъдена за „великобългарски шовинизъм“ от Народния съд на 7 години затвор. Реабилитирана през 1948-ма и отново разследвана през 1950-та. Завръща се на книжния пазар чак през 1962-ра. Фани Попова-Мутафова е истинска европейка, учила е в Торино, по-късно – пиано в Мюнхенската консерватория, познава отблизо чуждите култури и езици. Но в същото време има брилянтен български език.

На 24 табла е разказана драматичната жизнетворческа биография на Фани Попова-Мутафова, на съпруга й Чавдар Мутафов и на широкия им кръг от интелектуални приятели.

Авторката на изложбата госпожа Катя Зографова е литературен историк, литературовед и писател. Работи в Националния литературен музей и е главен уредник на къщата-музей "Никола Вапцаров.
Главен фокус на изследванията ѝ е периодът на 20-те-40-те години на ХХ век. Катя Зографова е приела за своя мисия да защитава хубостта на българската художествена писмена реч и да съхрани за бъдещето достойнството на авторите й. В книгата „Възкресението на Дилетанта” (2001) тя изследва живота и творчеството на Чавдар Мутафов, а в “Многоликата българка”, "Знаменити, забравени, забранени“ и „Бележити жени на/за България” разказва и за съдбата на Фани Попова-Мутафова, и на Мара Белчева. Достойнството на Катя Зографова е начинът, по който тя се докосва до интимния свят на своите герои - с уважение, разбиране и обективност.

Притежава и смелостта да изразява позиция.

За нея доц. д-р Елена Гетова от ПУ е измислила оригинален и сполучлив творчески псевдоним - "хомо архивариус", човек и учен, у когото любовта към истината и легендите на миналото е достигнала силата да ги възкресява.
Това възкресение севлиевци имаха възможност да съпреживеят тази вечер.

ПOВЕЧЕ ЗА КНИГАТА:
Книгата на литературната историчка Катя Зографова е своеобразна енциклопедия на женските присъствия във всички сфери на националния ни живот, при това - разгърната в широк времеви пояс на седем столетия - от времето на падането на българското царство под османско владичество и светлата саможертва на цар Шишмановата сестра Кера Тамара - до наши съвременнички от ХХ век - влиятелните жени, играли значима роля в историята на България.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi