Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

14.02.2021

ВИТАТА СТЕНА И ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО СТАВАТ ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ



ВИТАТА СТЕНА И ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО СТАВАТ ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ

Скалният венец „Витата стена“, част на платото „Стражата“ над Севлиевското поле, и Деветашкото плато, разположено в северната част на Средния Предбалкан между долините на реките Осъм на севрозапад и Росица на югоизток на границата между областите Габрово, Велико Търново и Ловеч, ще бъдат обявени за защитени зони за опазване на природните местообитания, дивата флора и фауна.

Министерството на околната среда и водите съобщи, че съгласно разпоредбите на чл.12, ал.1 от Закона за биологичното разнообразие, са изготвени проекти на заповеди за обявяване на пет защитени зони, на територията на РИОСВ – Велико Търново, в чиито обхват попадат Витата стена и Деветашкото плато.

Витата стена е разположена в землищата на севлиевското село Търхово и габровските села Гайтаните, Гледаци, Гръблевци, Дивеци, Драгановци, Думници, Живко, Здравковец, Златевци, Кози рог, Мрахори, Пецовци, Поповци, Прахали, Рязковци, Свинарски дол, Читаковци и Яворец.

Деветашкото плато е разположено в землищата на севлиевските села Агатово и Крамолин, и ловешките Горско Сливово, Крушуна, Кърпачево, Александрово, Брестово, Гостиня, Деветаки, Дойренци, Йоглав, Къкрина, Пресяка, Смочан, Тепава, Умаревци и Чавдарци.

В едномесечен срок заинтересованите лица могат да представят на министъра на околната среда и водите мотивирани писмени становища, възражения и предложения относно посочените в проектите на заповеди режими.

Пълният текст на всяка една от проектозаповедите, както и придружаващата ги информация, може да бъде изтеглена от Интернет страницата на Министерство на околната среда и водите – https://www.moew.government.bg/, тема „Природа“, подтема „Обществени обсъждания“. Същите са на разположение в административните сгради на Регионалните инспекции по околната среда и водите – Велико Търново, Плевен и Русе.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi