Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

22.10.2020

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПОДАРЯВА НА ЗРИТЕЛИТЕ СПЕКТАКЪЛА "РАЗПИТЪТ"



ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПОДАРЯВА НА ЗРИТЕЛИТЕ СПЕКТАКЪЛА "РАЗПИТЪТ"
"Разпитът" е първата постановка за Левски, изградена изцяло върху факти и документални материали от "съдебно-следствения разпит на главатаря на бунтовническия комитет Васил - дякон Левски и на двамата му другарли, извършен от нарочната комисия". В основата като драматургичен материал е заложена стенограмата на съдебно-следствения разпит.
Цяла седмица разпитват Левски. Началото на следствието започва на 5-ти януари 1873 г., а присъдата на Апостола е произнесена на 13-ти януари.
Постановъчната концепция залага в себе си 7 основни части, в които се развива воденото срещу Левски следствие, както и се обособяват отделните части на спектакъла.
Според документите и протокола на ключовото събитие, разпитващите са софийският губернатор по онова време - генерал Мазхар паша, генерал Али Саиб паша, който е председател на Държавния съвет, майор Шакир Мехмед Салим и Иванчо Хаджипенчович.
След като в продължение на дни, Левски успява да опази имената на своите съмишленици и не се поддава на психологическите атаки, предполагаемите мъчения и изнудвания на разпитващите, в края на последното действие от спектакъла е изречена и неговата присъда – смърт, чрез обесване.
В същината си този момент може да бъде охарактеризиран като един от най-драматичните за цялата българска история.
В екипа на проекта са, осъществил театралната версия на разпита, се открояват две знакови имена за българския театър: Веселин Плачков, превъплътил се в образа на Левски в едноименния филм „Дякон Левски“ и председателят на Съюза на артистите в България - Христо Мутафчиев – един от най-авторитетните актьори в гилдията, познат с образите си в „Хъшове“, „Духът на поета“ и др.
Екипът на театралния спектакъл „Разпитът“ има амбицията да превърне представлението в мисия, достъпна и значима за цялото общество. В целия си мащаб кампанията ще води ясна и последователна просветителска мисия, насърчавайки интереса и познанията на младите хора към историческата фигура на Левски чрез средствата на театъра и киното.
Постановката е част от националната кампания за съхранение, развитие и популяризиране на българската история и култура, по повод 180-годишнината от рождението на Васил Левски.
 
ВХОД - БЕЗ БИЛЕТИ!
 
ВАЖНО: Местата са ограничени до 30% от капацитета на залата. Всички зрители задължително трябва да са с предпазни маски по време на спектакъла.
 
28 ОКТОМВРИ 2020 г., 18:30 ч.
 
ДОМ НА КУЛТУРАТА "МАРА БЕЛЧЕВА"

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi