Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

03.03.2020

142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЧЕСТВАХА В СЕВЛИЕВО



142 ГОДИНИ ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЧЕСТВАХА В СЕВЛИЕВО

 

С тържествено изпълнение на Севлиевската духова музика започна поклонението по повод Националния празник на Република България в Севлиево. Точно в 10:00 часа оркестърът даде началото на поклонението, а десетки севлиевци се събраха пред паметника на Свободата на площад „Свобода“, за да отбележат най-важната дата в българската история.

На церемонията присъстваха кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, председателят на Общинския съвет Здравка Лалева, общински съветници, заместник-кметове на общината, кметове на кметства, директори, ученици и учители от учебните заведения, представители на бизнеса, културните институти, жители и гости на града.

Д-р Иван Иванов поднесе венец пред паметника на Свободата и се обърна към всички присъстващи, припомняйки делата на предците ни, довели до освобождението на 3 март 1878 г. „Няма друг подобен пример за търпение и постоянство, за страдание и героизъм, довели една нация до възраждане от пепелищата. Това е денят, в който България прероди себе си със силата на вярата“, каза в словото си той. „Днес, когато светът отново е изправен пред трудни решения, повече от всеки друг път - трябва да помним завета на предците. Защото България не е просто територия, България е символ на непримиримия човешки дух и знак за възстановена справедливост“, каза още той в словото си. 

По време на поклонението ученици от СУ „Васил Левски“ изпълниха художествена композиция, посветена на героите, дали живота си за освобождението, а десетокласникът Румен Гатев развълнува присъстващите на церемонията с изключителното си изпълнение на Вазовото стихотворение "Опълченците на Шипка". Водещите припомниха отново имената на някои от най-изявените революционери, сред които и ръководителите на Априлското въстание в Севлиевския край: Йонко Карагьозов, Фильо Радев, Дончо Фесчиев, Христо Филев, Иван Преснаков, Никола Дабев, свещеник Радион Попмихов, Павли Венков, Велчо Ночев, свещеник Георги Христов Дългодреев и много други.

С едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Свободата завърши поклонението в Севлиево.

СНИМКИ И ВИДЕА - ТУК!

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi