Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

04.10.2018

Кулинарна изложба "Тиквени изкушения" на XIV празник на тикватаКулинарна изложба "Тиквени изкушения" на XIV празник на тиквата
Кулинарна изложба "Тиквени изкушения" на XIV празник на тиквата
Кулинарна изложба "Тиквени изкушения" на XIV празник на тиквата
Кулинарна изложба "Тиквени изкушения" на XIV празник на тиквата

 

Експонатите ще бъдат оценявани в пет категории и два раздела

 

В рамките на XIV празник на тиквата ще бъде открита кулинарна изложба „Тиквени изкушения“. Участниците в нея ще бъдат разделени в два раздела и пет категории. Първото разделение на претендентите за изложбата е на любители и професионалисти.

Експонатите ще се оценяват в следните категории: баница с тиква (тиквеник), печена тиква, други десерти от тиква, нетрадиционни ястия и напитки от тиква (салати, туршии, супи, предястия, основни ястия, сокове и др.) и карвинг.

Във всяка от категориите в двата раздела ще бъдат връчени по три награди, а заелите призовите места ще получат и парична награда от 50 лв.

Всички желаещи да участват в кулинарната изложба трябва да направят своята заявка до 11 октомври на  тел. 0675/3-07-77, важно е да бъде посочена необходимата площ за експониране, а  изделията ще се приемат на 13 октомври до 9:00 часа в парка на Хаджистояновото училище.

Изложбата ще бъде открита на 13.10.2018 г. в 10:30 ч.

А за вдъхновение на вашите тиквени изкушения, можете да използвате рецептата за сладко от тиква на „Дилмано дилберо“:

 

Сладкото от тиква се произвежда по рецепта от кухнята на баба. Традиционната рецепта на рачела са парчета тиква, които са се обработвали с варно мляко, за да запазят целостта и хрупкавостта си. Захарният сироп се е приготвял от сока на захарна метла или захарно цвекло. Сокът е имал много специфична и неприятна миризма. Тя се е отстранявала като сокът се е третирал с препечена бяла пръст  или с растителна пепел. За подобряване на вкуса и аромата на рачела в него са се поставяли парчета дюля, ябълка, ядки от кайсия, бадеми, листа от ароматното растение - индрише. Варенето на рачела е ставало в тави на бавен открит огън с внимателно разбъркване с дървена лъжица. Днес  в много малко домове рачелът се приготвя по този начин. Автентичното в рецептата е обработката с варно мляко на парчетата тиква, днес това е етап от технологичния  цикъл на производство на сладко от тиква. Във времето на развити техника и технология сладкото от тиква се изварява вакуумно на тристепенен режим. По този начин максимално се запазват вкусовите качества на плода и минерално витаминният му състав. Парченцата тиква са сочни и хрупкави, ароматът на ванилия и бергамот са съобразени със съвременните предпочитания на консуматора.

 

Развихрете въображението си и ни покажете своите тиквени изкушения!

 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ XIV ПРАЗНИК НА ТИКВАТА!

СЕВЛИЕВО – СТОЛИЦА НА ТИКВАТА!


« назадИзработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Севлиево