Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

25.09.2018

Начална пресконференция по проект „Ремонт, обзавеждане и оборудване на „Дневен център за деца и младежи с увреждания“ за разширяване на дейността по ранна интервенция на уврежданията"



На 25 септември от 10:00 часа в зала 200 на Община Севлиево се проведе начална пресконференция по проект „Ремонт, обзавеждане и оборудване на „Дневен център за деца и младежи с увреждания“ за разширяване на дейностите по ранна интервенция на уврежданията”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., съфинансиран от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и е на стойност 99 882.50 лв.

Община Севлиево използва средства по Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма "Региони в растеж" 2014- 2020, Процедура BG16RFOP001-5.001 „Подкрепа за деинституционализация  на грижите на деца“ № от ИСУН BG16RFOP001-5.001-0036-C01 от 02.08.2018 г.

На пресконференцията ръководителят на проекта инж. Мирослав Митев, заедно със счетоводителя Даяна Дочева и директорът на „Дневен център за деца и младежи с увреждания“ Пенка Гоева представиха целите, основните дейности и очакваните резултати от изпълнението на проекта.

„Основната цел е да се подобри материалната база за предоставяне на целодневни, полудневни и почасови услуги за деца с увреждания.  С дейностите, които ще се извършат ще бъде подобрен достъпът на децата с увреждания и техните семейства до комплексни, интегрирани и гъвкави социални услуги“, сподели инж. Митев и уточни, че услугите ще се предоставят от професионалисти, които ще работят с децата и с  техните семейства.

„Важно е родителите да подкрепят децата и да излязат на светло“, каза г-жа Гоева. Тя посъветва родителите да не се притесняват от състоянието на своите деца, защото „много отдавна отминаха тези години, в които се държаха децата с увреждания в страни и родителите се притесняваха да ги извеждат“.

По проекта ще бъде ремонтиран 2-ия етаж на сградата, където ще се обособят и обзаведат зали за групова работа, кабинети за индивидуална работа, санитарни помещения и фоайе.

Дейността предвижда да се изградят стени от гипсо-картон, да се поставят нови алуминиеви врати, окачен таван с вградени осветителни тела и два санитарни везела. Ще се изградят осветителна, отоплителна и ВиК инсталации. За нуждите на потребители ще бъде доставено специализирано оборудване, офис оборудване и климатици.

По данни на Дирекция ,.Социално подпомагане" децата с увреждания на територията на община Севлиево от 0 до 18 години са, както следва: деца с физически увреждания - 21, деца с множествени увреждания - 89, деца с умствена изостаналост - 7, деца с психични заболявания/ разстройства - 9. Тези данни отразяват само броя на децата с решения на ТЕЛК, регистрирани в ДСП. Може да се предположи, че реалният брой на децата с увреждания е по-висок, тъй като част от родителите не пристъпват към освидетелстване на децата, особено през първите години от живота им.

Основните групи, към които е насочен проектът са:

Деца с увреждания и проблеми в развитието от 0 до 7 год. и техните семейства;

Децата с увреждания и проблеми в развитието от 8 до 18 год. и техните семейства

Крайни бенефициенти са:

10-12 деца на 6-7 години, ползващи услуга „Индивидуална педагогическа подкрепа на деца с увреждания"

35- 40 деца на възраст 0- 7 години и техните семейства, ползващи услугата ..

„Ранна интервенция на уврежданията"

20-30 деца и младежи, ползващи целодневна и полудневна форма на грижа, както и почасови услуги в ДЦЦМУ, както и техните семейства.

С новата организация в Центъра на първия етаж от сградата ще се предоставят само услуги по Ранна интервенция на уврежданията. Промените ще доведат до повишаване интензитета на работа с децата, ще създадат възможност за провеждане на групова работа с родители и деца по едно и също време, ще подобрят условията на труд и като цяло качеството на предоставяните услуги.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi