Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

05.06.2023

„Сърдечни поздравления“ - изложба от фонда на Исторически музей Севлиево



„Сърдечни поздравления“ - изложба от фонда на Исторически музей Севлиево

От 19 юни 2023 г., в продължение на един месец, Исторически музей -Севлиево представя на вниманието на севлиевци част от богатата си колекция поздравителни картички от края на XIX и началото на XX век.

Картичките са изпращани и получавани от севлиевци не само по повод големи християнски празници, имени, рождени дни, специални дати, а и без повод, за да се засвидетелства внимание и да се изкажат „сърдечни поздравления“.  Те носят информация за човешките отношения на хора, живели така, че и след цял век може да се намери някаква следа за това кои са били те.

В колекцията особено място заемат картичките от архива на известното севлиевско семейство Кина и Андрея Конови. Андрея Конов е виден севлиевец, син на един от най-известните севлиевски първенци - Хаджи Никола Конов, който притежавал магазия в самия център на града, построена от прочутия възрожденски майстор - строител Колю Фичето. Андрея Конов е сред най-будните севлиевски младежи, с юридическо образование,  адвокат в Севлиево и София и няколко мандата депутат в Народното събрание. Свързал живота си с Кина Мутафова – жена ерудирана, с европейско образование, общественичка и дарителка. Нейният  брат Сава Мутафов също е юрист, народен представител и съдия в Стара Загора. Другият им брат Петю Мутафов е сред първите печатари и издатели в Севлиево, с немалък принос в създаването на в-к „Росица” през 1886 г.

Те купуват и първата печатница от Ненчо Несторов, запомнена от Севлиевци като печатницата на Мутафови, съвсем близо до площада, на север от паметника. Родителите Мутафови са Радка и Анастас, родени преди средата на ХІХ век, се радват на вниманието на децата си. Изключителната привързаност на семействата Конови и Мутафови се потвърждава много пъти през годините. С тези картички показват обичта или уважението  и  към други приятели или  сродници от  Севлиево, София и страната.

В изложбата присъстват и поздравления на други севлиевци, както и изгледи от Севлиево, оформени като „пощенска карта“.

Поздравителните картички от богатата колекция от фонда на Исторически  музей - Севлиево припомня за севлиевци преди сто и повече години, когато привързаността и уважението, вярата в семейните ценности са били здравата основа на живота в България.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi