Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

05.06.2023

Еньовден в музея ще зарадва малки и големи



Еньовден в музея ще зарадва малки и големи

Исторически музей - Севлиево за поредна година организира отбелязването на големия празник Еньовден. Музейните уредници отново ще наберат цветя и билки и ще сплетат еньовденския венец, според обичая. В представянето на празника ще се включат и самодейците от НЧ „Отец Паисий - 1922“ в село Богатово. В празника всяка година с радост участват и децата от детските градини в общината, ученици, граждани.

Еньовден е един от най-обичаните и най-тачените български празници. Нарича се така по името на светеца Йоан Кръстител, чийто празник от хилядолетия се чества на 24 юни. Ден, който се счита за най-светлия ден през цялата година, през който слънцето огрява земята най-продължително време и след него денят отново започва да намалява. Затова и българският народ вярва, че след Еньовден “свети Еньо намята кожуха и тръгва за сняг”.

Смята се, че през този най-слънчев ден на годината растенията, треви и цветя имат най-голяма лечебна сила. Затова от незапомнени времена на този ден жените и момите ставали рано, още преди изгрев слънце, излизали в полето и гората да берат лечебни треви и цветове, които изсушавали и използвали като лек през цялата година. Изпълнявали се и редица ритуали, които помагали за изцеряването на различни болки и страдания. Някои от болните преспивали през нощта на "росни ливади”, други измивали лицата си с росата от еньовденските билки и (случайно или не) много от тях оздравявали.

Разпространен обичай за Еньовден било и да се напълни едно менче с изворна вода, в която се поставят билки,да се пренесе в къщи, да се завие с червена кърпа и да се остави цяла нощ под звездите, а после да поеме силата и на изгряващото слънце. Всичко това се извършва в пълно мълчание, затова и водата в менчето наричат “мълчана вода”. В нея момите пускат различни предмети и на сутринта ги вадят един по един и гадаят какво ще им се случи през годината, за кого ще се оженят. Поръсват се с “вълшебната мълчана” вода с потопената в менчето китка от билки.

На Еньовден се прави и голям еньовденски венец от дъхави билки и цветя. Под него с празнично настроение ще преминем на 23 юни 2023 г. в 10:30 часа, за да сме здрави през годината.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi