Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

28.02.2023

Историческият музей в Севлиево ще кандидатства за ремонт и реставрация на сградния си фонд



Историческият музей в Севлиево ще кандидатства за ремонт и реставрация на сградния си фонд
Историческият музей в Севлиево ще кандидатства за ремонт и реставрация на сградния си фонд
Историческият музей в Севлиево ще кандидатства за ремонт и реставрация на сградния си фонд

Общинският съвет подкрепи предложението на кмета д-р Иван Иванов да бъде дадено съгласие за кандидатстване на Исторически музей - Севлиево пред Министерство на културата по процедура за предоставяне на целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижимите културни ценности за 2023 г. с три проекта за текущ ремонт и фасадна реставрация на: Хаджистояновото училище, на архитектурно-възрожденски комплекс „Дандолови къщи“ и на Табаханата.

Сградите са недвижими културни ценности, собственост на Община Севлиево, но обезпечават дейността на музея. По своята същност консервацията и реставрацията им представлява системен процес от дейности, които целят предотвратяване на разрушаването, стабилизация на състоянието им, както и улесняване на тяхното възприемане и оценка при максимално запазване на автентичността им, съгласно Закона за културното наследство (ЗКН).

Хаджистояновото училище е едно от първите светски училища по българските земи, построено е през 1844 г. със средства и върху част от дворното място на Хаджи Стоян Николов - градски първенец и богат търговец. Първият учител в школото бил Петко Рачев Славейков, а обучението се провеждало по съвременната взаимоучителна метода, малките ученици изучавали българска и свещена история, аритметика, пеене, гимнастика и други предмети, като полагали годишен публичен изпит. В продължение на десетилетия тук са получили своето образование поколенията млади севлиевци, организирали и провели Априлското въстание в Севлиевския край, а след това изградили и свободна България. Днес в сградата са разположени постоянните музейни експозиции „Археология” и „Севлиевският край през Възраждането” на Историческия музей, а в специална зала се експонират временни изложби по различни поводи и теми.

Табаханата е сред сградите с най-голяма стойност като недвижима културна ценност в Севлиево. Сградата е известна на севлиевци като „Табаханата на Петю Ванков” по името на нейния последен собственик. Интересен е фактът, че е запазен т.нар. строителен надпис на сградата. Върху специално отредена за целта дъска, с врязани цифри и букви е написано „20 авгус 1873”. Този уникален експонат е част от експозицията „Табашкият занаят в Севлиево”. След като уменията за обработване на кожи били пренесени от Мала Азия, постепенно през дългите и тежки години на робството, предприемчиви българи усвояват занаята и започнали да отварят свои работилници. Към средата на ХІХ век в Севлиево табашкият занаят почти изцяло преминал в ръцете на български майстори. С времето те се специализирали в обработването на кожи от дребен добитък. Това фино производство се усъвършенствало и към края на ХІХ век севлиевските кожи не отстъпвали по своето качество на европейските. Първата експозиция „Табашкият занаят” е открита в началото на 70-те години. Неотдавна тя е обновена и представя етапите в обработването на суровите кожи.

Дандоловите къщи са търговско-жилищна сграда от периода на българското Възраждане (1870 г.), където под един покрив са събрани три къщи и свещарска работилница с дюкяни на приземния етаж. Характерна за градовете сграда с представителна фасада към улицата и развит двор в дълбочина. Там са разположени експозициите на Историческия музей, интериори от ”Селския и градския бит на Севлиевския край през Възраждането”, “Севлиевски градски двор от Възраждането“ и “Красотата в изделията на севлиевските занаятчии през Възраждането“.

Дандоловите къщи са построени от богат севлиевец - за него и двамата му сина. Това е архитектурен ансамбъл, даващ ни представа за архитектурата и живота във възрожденско Севлиево. Трите къщи са построени така, че всяка от тях да има порта към улицата и към двора. За последно са реставрирани през 1973 г.

Директорът на Исторически музей - Севлиево Ивета Миленова беше упълномощена да предприеме всички необходими действия по изготвянето и подаването на документи, свързани с кандидатстването пред Министерство на културата по процедурата за предоставяне на целевата финансова подкрепа.

С предно решение на Общинския съвет беше допълнена Програмата за управление и разпореждане с общинска собственост през 2023 г. и на Исторически музей – Севлиево бяха предоставени за безвъзмездно управление имотите – публична общинска собственост, имотите, които ще бъдат реставрирани. 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi