Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

27.02.2023

Севлиево ще се включи в отбелязването на международния ден на редките болести



Севлиево ще се включи в отбелязването на международния ден на редките болести
На 28 февруари отбелязваме Международния ден на редките болести, чиято цел е повишаване на информираността за редките болести, което на свой ред да улесни разпознаването на симптомите и ранната им диагностика.
 
Над 300 милиона души в света живеят с поне едно рядко заболяване. През 2007 г. в България е учреден Национален алианс на хора с редки болести (НАХРБ). Сдружението обединява пациенти със 75 редки заболявания, като играе ролята на свързващо звено между тях и обществената здравната система.
С активното участие на НАХРБ бе приета Национална програма за редки болести за периода 2009 - 2013 г. През 2014 г. бе допълнен Законът за здравето с текстове, пряко отнасящи се към редките болести. През 2015 г. стартира работата на Комисия по редки болести към МЗ. Това постави България на челно място в процеса на промяна, свързана с отношението на обществото към хората, засегнати от редки заболявания.
 
Идеята е, фокусирайки вниманието върху Международния ден на редките болести, да се повиши и ангажираността към грижата за собственото здраве, да се подпомогне социалната политика в страната.
Събитието ще се проведе за първа година в Севлиево и ще включва информационна кампания, в рамките на която пред сградата на Община Севлиево от 12:00 зо 13:00 часа на 28 февруари тържествено ще бъдат пуснати разноцветни балони в знак на съпричастност.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi