Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

29.01.2023

Премиера на сборника с творби на деца „Мечтатели”



Премиера на сборника с творби на деца „Мечтатели”
След едно лято на труд, натрупани знания, опит, впечатления и много радост, след множество препятствия по пътя на издаването му, сборникът с творчеството на децата от „Школа по творческо писане” - 2022 ще бъде представен пред обществеността на града 02 февруари.
 
Радостта от тази премиера е най-вече за младите автори – писатели и художници, за техните ръководители – Станислава Славова-Петкова, Сава Христов и Велизар Захариев, за техните родители и приятели. Тя ще бъде споделена и от спомоществователите за отпечатването на тази красива книга:
Hitachi Energy България, Севлиево
 
Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria „Творчески стипендии“
Идеал Стандарт - Видима! Без тях този сборник нямаше да „оживее”.
Благодарим и на още един приятел и помощник на библиотеката - Борислав Маринов, направил предпечатната подготовка, както и на Анна Терпанова - външен редактор.
 
Една от основните цели, стояща пред екипа на библиотеката, е да открием подход към децата и младежите, за да им разкрием радостта и ползата от четенето на книги. И преди година взехме решение да се опитаме да направим нещо като кръжок или клуб, където деца със сходни интереси да общуват и да творят. Общото между книгите и творчеството е писането и така се „роди” идеята за Школа по творческо писане. Тя се явява продължение на „Старата школа” , която беше проект на Петко Хинов от 2019 година и която разработвахме в партньорство. За съжаление, последвалите събития попречиха на осъществяването му. Тезата и целта, заложени в този проект, бяха „Словесното развитие на личността – стремеж към постигане на личните предели на развитие”. Те станаха основа и за „Школата по творческо писане”.
 
Наши партньори в тази идея, вложили лично време, много труд, знания, опит и любов, станаха:
*** Станислава Славова-Петкова – автор на книгата с разкази „Зелената количка“ и носител на няколко литературни награди. Основен двигател на лятната школа и инициатор и организатор за издаването на сборника. Наставник – проза.
*** Сава Христов – управител на Галерия „Видима”, член на Литературен кабинет „Пеньо Пенев” към НЧ „Развитие-1870“. Поет-писател, пишещ от 16 години. Наставник – поезия.
*** Велизар Захариев - ръководител на Школата по изобразително и приложно изкуство при НЧ „Развитие-1870” . Автор на скулптурата на Мара Белчева и Пенчо Славейков в Севлиево. Наставник – художествено оформление.
 
С тяхна помощ създадохме модела на лятната школа, графика на занятията и организацията им. Доверихме се на опита им, оставихме им свободата да сътворят своите преподавателски програми и да вложат най-силните си качества в полза на школниците.
 
Не по-малко важно за успеха на идеята беше и сформирането на групата на младите творци. Те трябваше да се включат по желание, да учат и работят дори през ваканцията, да са упорити в постигането на резултати и, най-вече, това да им е интересно и забавно. В тази задача много ни помогнаха учителите, които взеха присърце молбата ни и откриха и ни предложиха такива деца от своите класове. Сърдечно им благодарим и вярваме, че сътрудничеството ни ще продължи.
На премиерата ще бъде подредена изложба с илюстрациите в книгата, а всеки автор ще се представи със свой текст. Ръководители и школници ще споделят своите впечатления за времето, прекарано заедно.
 
През лятото на 2023 г. Школата за творчество към Градска библиотека – Севлиево ще има своето продължение. Надяваме се да повторим успеха от лято 2022 г. със следващите наставници и школници.
 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi