Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

21.12.2022

Община Севлиево ще продължи да предоставя топъл обяд на нуждаещите се



Община Севлиево ще продължи да предоставя топъл обяд на нуждаещите се
До момента над 200 души са се възползвали от услугата
 
От 2016 г. досега Община Севлиево се грижи безплатен топъл обяд да получават всички нуждаещи се на територията на общината. Дейността се финансира по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, а Общинският съвет днес гласува Община Севлиево да кандидатства с проектно предложение по Операция BG05SFPR003-1.001 „Топъл обяд“ Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане за периода 2021 – 2027 г. Предоставянето на услугата ще се реализира, като местна дейност по смисъла на Закона за публичните финанси, считано от 1 януари 2023 г.
 
Целта на програмата е преодоляване на материалните лишения чрез предоставянето на храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещите се лица, включително децата, и прилагане на съпътстващи мерки, които подпомагат социалното им приобщаване.
 
Чрез подпомагането с топъл обяд се цели да се осигури здравословна, разнообразна и питателна топла храна за обяд на хора, които не са в състояние сами или с помощта на свои близки да си осигуряват такава. Ползвателите на „топъл обяд“ ежедневно разчитат на тази помощ и са силно зависими от нея. Топъл обяд за най-нуждаещите се лица се предоставя целогодишно, в отговор на установени трайни и/или неотложни нужди. Услугата достига и до по-отдалечени места, където хората изпитват още по-сериозни затруднения за осигуряване на прехраната си.
 
Съгласно изискванията за кандидатстване, в проектното предложение е задължително да бъдат включени всички допустими дейности: целевите групи; приготвяне на топъл обяд; предоставяне на топъл обяд и реализиране на съпътстващите мерки.
 
В съответствие с Наредбата на Министъра на труда и социалната политика за реда и условията за определяне на целевите групи това са: лица и семейства без доходи или с ниски доходи, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи пенсионери, които имат ниски доходи, не могат да се издържат с тези доходи и имуществото си и не получават подкрепа от близките си; обект са на социално подпомагане, включително и от кръга на лицата по чл. 4, ал. 1 от Наредбата, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от допълнителна подкрепа; лица с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни лица с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ; лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена или уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане; скитащи и бездомни; лица от уязвими групи - граждани на трети страни, по смисъла на § 1, т. 17 от допълнителните разпоредби от Закона за убежището и бежанците.
 
Подкрепата може да се предоставя и на хора, изпаднали в затруднено положение в резултат на природни бедствия, пандемии и др. форсмажорни обстоятелства, с оглед овладяване на възникнали извънредни ситуация в страната.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi