Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

24.11.2022

Община Севлиево посвети дискусия на децата с аутизъм



Община Севлиево посвети дискусия на децата с аутизъм
На 22 ноември 2022 г. в Актовата зала на ПГМЕТ „Генерал Иван Бъчваров“ се състоя среща, организирана от Община Севлиево и Сдружение „Дете и пространство“, на която бе представен Наръчник за обосновано включване на деца аутисти в училищна среда.
 
В срещата взеха участие над 110 специалисти, от които учители, директори на учебни и детски заведения, възпитатели, медицински специалисти, психолози, педагози, представители на социални услуги и родители.
 
Екипът на Сдружението, представен от председателя на д-р Весела Банова, психоаналитик и доктор по социология, Ани Анчева – психолог, заместник-председател на Сдружението и изпълнителния директор Мила Ташкова говориха по темата „Как придружаваме децата аутисти в училищната среда“.
Представен бе и филмът „Нещо което можем да кажем“, който е плод на съвместната работа на Сдружението с родителски асоциации, университети, медико-социални и здравни институции от Белгия, Франция, Испания и Италия, чрез който се чу гласът на деца аутисти и техните родители. Показани бяха и порасналите деца аутисти, техните трудности и какво им е помогнало да се справят и днешното им място, като млади възрастни.
 
"Аутизмът е поле за изобретяване за детето и за тези, които го придружават", каза д-р Банова. По думите й "да партнираш в порастването на такова дете означава да подкрепиш организирането на сигурна и предвидима среда за него, да окажеш гостоприемство на вътрешните му преживявания, като проявиш любопитство към интересите му и ги изследваш заедно с него. Да се заинтригуваш от аутистичното дете е основен начин да подкрепиш неговото развитие".

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi