Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

08.11.2022

Добри резултати отчитат от общинския приют за безстопанствени животни в Севлиево



Добри резултати отчитат от общинския приют за безстопанствени животни в Севлиево
"Четири лапи": Ефеткивно е сътрудничеството на екипите от приюта и фондацията ни - резултатите го доказват.
 
През май 2022 г. Община Севлиево и фондация „Четири лапи“ сключиха споразумение за изпълнение на пилотен проект за ангажиране на общността, целящ разработването на хуманен, ефективен и устойчив план за действие за управление на популацията на кучета в община Севлиево.
 
В изпълнение на Споразумението през октомври 2022 г. започна съвместната работа между общината и фондацията за овладяване и контролиране популацията на безстопанствените кучета по хуманен начин, утвърден от Световната здравна организация (СЗО), включващ дългосрочен мониторинг на популацията и мерките, предвидени в програмата на общината, както и реализиране на съвместен проект за контрол върху възпроизводството.
 
В хода на кампанията, проведена от 17 до 28 октомври 2022 г., бяха прегледани, обезпаразитени, кастрирани, ваксинирани срещу бяс и трайно маркирани 81 безстопанствени кучета, 17 домашни любимци и 67 котки.
 
Община Севлиево, предостави паспорти и микрочипове за постоянна маркировка на обработените кучета, а фондация „Четири лапи“ осигури медикаменти, ваксини и консумативи за кастрационната програма, присъствие на мобилна клиника с ветеринарни лекари и екип, според изискванията на ЗЗЖ.
По време на съвместната работа екипите от фондацията и приюта за безстопанствени животни в Севлиево споделиха добри практики, обмениха опит за дейностите, свързани с намаляване популацията на безстопанствените кучета.
 
Отчете се, че дейността на приюта е ориентирана към толерантност и цивилизовано отношение на екипа към животните, при стриктно спазване на всички нормативни актове, отнасящи се до защита на животните (ЗЗЖ, ЗВД и др.), а в изпълнение на общинската програма се работи както за прилагане на кастрационни мерки, така и за последващо осиновяване на обработените кучета.
 
Съвместните дейности ще продължат с паралелно преброяване на безстопанствените кучета. В момента това се извършва от екип на общината, а през пролетта ще се извърши от екипи на фондацията.
 
По време на кампанията е извършено и социологическо проучване за нагласите на хората и практиките към бездомните животни и домашните любимци в община Севлиево, чийто анализ ще послужи за определяне на следващите действия в работата по овладяване популацията на безстопанствени кучета на територията на община Севлиево и изработване на План за действие на общността.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi