Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

04.11.2022

Зелен оазис-Ландшафтен проект " Развигор" , сбъдват община Севлиево и НЧ " Развитие- 1870 "



Зелен оазис-Ландшафтен проект " Развигор" , сбъдват община Севлиево и НЧ " Развитие- 1870 "
Община Севлиево финансира по-голямата част от проекта
 
Ландшафтен проект за озеленяване ще реализират Община Севлиево и Народно читалище „Развитие-1870”. Проектът презентираха кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, председателят на читалище „Развитие” Данаил Лалев и ландшафтният архитект Симеон Абанос.
Професионалната концепция за ландшафтен дизайн на зелената площ, намираща се между сградата на Читалището и хотел „Севлиево плаза”, ще създаде хармония между архитектурата, културната институция и природните форми.
 
С реализацията на проект „Развигор” пространството в централната градска част ще се превърне в зелен оазис с креативни творчески елементи, придаващи неповторима културна душевност на тази среда. Идеята е на Народно читалище „Развитие”, а финансирането ще е съвместно, като по-голямата част от общата сума (над 10 000 лв.), ще осигури Община Севлиево.
 
Проект „Развигор” в детайли и идеята за естетизация на парковата среда чрез озеленяване и декоративни арт пластики в симбиоза с местата за отдих представи ландшафтният архитект Симеон Абанос. Озеленяването включва кълбовидна туя ориенталис в зелено и оранж, лигуструм, кипарис и друг вид вечнозелена растителност. Сред елементите в декоративните арт пластики е дъгата – природен феномен, будещ възхищение.
 
В друга композиция е изобразено как читалището обгрижва кълновете на творчеството – музика, театър, литература, различните видове изкуства, кино. Трети цветен елемент представя паркова пластика, чрез която се асоциира стремежът на израстване на човек в интелектуално и професионално отношение. Четвъртата композиция изобразява свещеният символ – пламъка.
 
В проекта – цялостна концепция за създаването на уникален зелен оазис, е предвидено и прожекторно осветление на всички арт пластики. За самата идея, част от таблото на мечтите, където всеки, имащ сърце за читалището, пише желанията си, свързани с неговия разцвет и просперитет, разказа председателят Данаил Лалев. В началото е мечтата за събиране на пластмасови капачки за бъдеще на хигиениста Моравка Петрова. От там идеята се развива чрез акцията за разделно събиране на отпадъци на Янислав Калоянов – оператор в кино „21 век”. Така, чрез обособеното креативно пространство за събиране на капачките за бъдеще и отпадъците, институциите са вече част от благодетелите, с което всеки ден приобщават все повече хора към двете каузи.
 
„С вярата, че макар и с малкото, което правим, ще бъдем част от нещо голямо, защото с всяка малка крачка ставаме по-добра версия на себе си, променяме мисленето си, начина на живот, поемаме отговорност за природата и света, в който живеем!”, каза г-н Лалев, преди да сподели, че резултат от малките мечти е голямата – „Развигор”, идея на дългогодишния читалищен секретар Галя Христова.
 
Благодарност за подкрепата беше изказана на кмета д-р Иванов, ресорния зам.- кмет Невена Тодорова и екипа на Община Севлиево, с чието съдействие е подготвен теренът за облагородяване, след премахването на изсъхналите дървета, предварително освидетелствани и като опасни.
 
В изказването си градоначалникът д-р Иван Иванов подчерта, че Община Севлиево подкрепя проекта, не само заради облагородяването на общинска собственост в централната градска част, а и заради „прекрасната идея на архитекта Симеон Абанос за осмисляне на парковото пространство”.
 
Реализацията трябва да приключи до пролетта на следващата година, след като средствата бъдат предвидени в бюджета за 2023 г., уточни кметът. Отговорност за поддръжката на „Развигор” ще има Община Севлиево чрез изграждането на поливна система и монтирането на допълнителни камери за видеонаблюдение с цел опазването на парка от вандалски прояви.
 
На финала на пресконференцията стана ясно, че „Развигор” произлиза от старобългарски език и означава „топъл вятър”. Всяка буква също си има значение: „Р” е символ на решителност и свободно творчество, „А” символизира нещо ново, възраждане, „З” показва стремеж за изолация и самота, събуждащи музата за творчество и въображение, „В” говори за духовност и умение да се живее в хармония с природата и хората, „И” действа омиротворяващо на човешкото съзнание, символизирайки изтънченост, „Г” показва стремежът към знания, „О” е символ на стремежа към съвършенство и реализация и накрая е отново „Р” – свободното творчество – изкуство, култура и духовност, в които туптят хиляди сърца…
 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi