Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

10.10.2022

Филмът " Малката маркиза" ще бъде показан в Севлиево на 11 октомври



Филмът " Малката маркиза" ще бъде показан в Севлиево на 11 октомври
Поводът е 120-годишнината на Фани Попова-Мутафова

Документалният филм-портрет на известната авторка на популярни исторически романи Фани Попова-Мутафова „Малката Маркиза“ пое своя път към зрителите. Първата прожекция на филма бе на 28 август на МФФ „Любовта е лудост“. На 30 август, 2021 г. е показан в програмата на летния фестивал на София Sofia Summer Fest. През септември 2021 г. филмът участва в състезателната програма на 4-тото издание на Международния фестивал за документално историческо кино DOCK и бе удостоен с приза „Специална награда на историческата гилдия", която тази година се връчва за първи път. През октомври 2021 г. филмът има специално участие в кино литературния фестивал „Синелибри“.

Независимо от обстоятелството, че е подпомогнат от Националния филмов център със субсидия за документален филм, продукцията бе значително обогатена от игрални епизоди, заснети на впечатляващи локации. От решаващо значение е съдействието на Министерството на отбраната, Регионалния исторически музей - Велико Търново, Върховния Касационен съд, Образцовото народно читалище „Антон Страшимиров“ (кино Влайкова), Съюза на българските журналисти, Института за изследване на изкуствата при БАН, Театралния колеж „Любен Гройс“.

Талантливата актриса Ирина Митева се превъплъщава в образа на Фани Попова-Мутафова като физическата й прилика с писателката е удивителна. В „ролята“ на Разказвача е сниман Васил Бинев, който увлекателно и уверено превежда зрителите през лабиринтите на миналите времена.

Реализация на филма се дължи на екипната работа на сценаристките Елица Гоцева и Теодора Стоилова-Дончева, режисьора Станислав Дончев, оператора Мартин Димитров и композитора Александър Костов. Продуцентът „Геополи филм“ не пожали средства и сили и предостави компетентна помощ в обработването на важни за изобразителното въздействие архивни материали.

Чрез подбрани цитати от творби на писателката и от нейни лични писма сложната житейска и творческа съдба на видната интелектуалка от миналия век се разкрива по достъпен и ненатрапчив начин.

Принос за достоверността на епохата имат сценографката Надя Илиева, дъщеря на известния ни сценарист Христо Илиев, Джони Пенков и Джеки Стоев, художничката по костюмите Нели Пекарева и гримьорките Ива Денчева и Светослава Славова,

В процеса на работа продуцентът успя да открие точното местоположение на гроба на Фани Попова-Мутафова, който към момента на снимките през първата половина на 2020 г. беше потънал в забрава. Не малка част от действието на филма е осъществено във величествената сграда на Съдебната палата и то в залата, в която през 1945 г. е заседавал 1-ви състав на Народния съд.

Мартин Димитров е изградил стилен визуален портрет на историческата епоха и вълнуващи портрети на изпълнителите на общо 16-те различни актьорски роли и задачи.

Филмът има три консултантки:
Ингеборг Братоева - Даракчиева, Дивна Гоцева и Катя Зографова.

МАЛКАТА МАРКИЗА
Документален филм
60’
DCP 2K

Режисьор: Станислав Дончев
Сценарий: Елица Гоцева, Теодора Стоилова-Дончева
Оператор: Мартин Димитров
Композитор: Александър Костов

С участието на: Ирина Митева, Васил Бинев, Веселин Цанев
Продукция на:
Геополи филм
Продуцент:
Павлина Желева
С подкрепата на ИА НФЦ
Искрена и поетична биография на Фани Попова-Мутафова, считана за най-продаваната авторка на български исторически романи на всички времена.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi