Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

21.11.2022

Как придружаваме децата аутисти в училищната среда?



Как придружаваме децата аутисти в училищната среда?
Среща на родители, учители и професионалисти,
организирана от Община Севлиево и Сдружение „Дете и пространство“
Община Севлиево и Сдружение „Дете и пространство“ организират среща „Как придружаваме децата аутисти в училищната среда?“, на която ще бъде представен Наръчник за обосновано включване на деца аутисти в училищна среда, създаден от всички партньори по европейския проект IREAMS.
Сдружение „Дете и пространство“ е участник от българска страна в проекта, заедно с родителски асоциации, университети, медико-социални и здравни институции от Белгия, Франция, Испания и Италия.
 
Този проект е провокиран от въпроса какво означава включването на децата аутисти в училище, с какви предизвикателства се срещат те, родителите и учителите им, а също и професионалистите в ежедневието и отвъд писаните норми, и протоколи.
 
По време ще бъде представен Наръчникът, написан с много желание от всички партньори, които предават своя опит на родители на деца аутисти, на техни възпитатели и учители, на професионалисти, водени от етичния принцип за значимостта на всеки човек. Наръчникът се разпространява безплатно и на място ще бъдат раздавани копия от изданието.
 
В рамките на срещата ще бъде излъчен документалният филм „Нещо, което можем да кажем“, който също е създаден от партньорите по проекта. Ще се чуе и гласът на децата аутисти, на родителите им. Нещо повече - ще видите порасналите деца аутисти и ще чуете какви са били техните трудности, какво им е помогнало да се справят, какво правят сега като млади възрастни, какво място са си намерили в света на другите.
 
В рамките на дискусията всеки ще може да сподели споделите своя опит и да разкаже „какво е позволило включването за едно дете, а за друго – не или пък се е случило не точно, както е трябвало, по един неравномерен, неидеален, но винаги специфичен начин“.
 
В този разговор ще бъдем водени от разбирането, че аутизмът е поле за изобретяване за детето и за тези, които го придружават. Да партнираш в порастването на такова дете означава да подкрепиш организирането на сигурна и предвидима среда за него, означава също да окажеш гостоприемство на вътрешните му преживявания, като проявиш любопитство към интересите му и ги изследваш заедно с него.
 
Да се заинтригуваш от аутистичното дете е основен начин да подкрепиш неговото развитие.
 
Очакваме Ви!
 
22.11.2022 г., 14:00 - 16:30, Актова зала на ПГМЕТ „Ген. Иван Бъчваров” - Севлиево (ул. „Ненко Илиев“ № 3).
Модератор на срещата ще бъде д-р Весела Банова, психоаналитик, доктор по социология.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi