Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

09.05.2022

УНИКАЛНА НАХОДКА ОТ ГРАДНИЦА ПОКАЗВАТ В „НОЩ НА МУЗЕИТЕ“ В СЕВЛИЕВО



УНИКАЛНА НАХОДКА ОТ ГРАДНИЦА ПОКАЗВАТ В „НОЩ НА МУЗЕИТЕ“ В СЕВЛИЕВО
 
Експонатът ще остане в града само до 18 май
По повод Международния ден на музеите, на 14 май от 19:00 до 24:00 часа, в рамките на инициативата „Нощ на музеите“, в Хаджистояновото училище ще бъде експонирана уникална бронзова позлатена хидрия.
Тя произхожда от местността Поленици, до село Градница. Там през 1971 г. екип, ръководен от Георги Китов разкопава три могили и сред находките е хидрията, която представлява съд за вода. Има две хоризонтални дръжки, служещи за повдигане и носене на съда и една вертикална за отливане на водата в по-малки съдове. Множество сцени от гръцки вази изобразяват млади девойки с хидрии на главите си, носещи вода от изворите към дома.
Хидрията била носена с вертикалните дръжки, когато е пълна и с хоризонталната, когато е празна. Поради големите си размери, тези съдове понякога се използват като урна за съхранение на пепелта на техния притежател. Поради високата си стойност, те често се поставят като гробен дар. Такъв е и случаят с хидрията, която ще бъде показана в „Нощ на музея“ в Севлиево.
Погребението край Градница е станало в самия край на V век пр. Хр., като хидрията е малко по-ранна. Покойникът е бил положен на сравнително равна площадка от трамбована глина, която се издига на 5 метра над терена. Останките му са открити върху дървена подложка, с глава на север, а погребалните му дарове - в близост до дясната ръка. Направена е висока клада от тънкостеблени дървета, която е с диаметър 8 - 9 метра.
Върху останките е натрупана могила от средно големи плочести камъни. Върху тази каменна могила са натрупвани още пластове пръст. Знатният тракиец е погребан заедно с коня си, чийто скелет е намерен на 2 метро северно от кладата.
Поради това, че хидрията е горяла, са се разпоили дръжките и силно е пострадала позлатата по нея. Особено впечатляваща е една от дръжките. Крилатата сирена на вертикалната дръжка е високо художествено произведение на старогръцкото изкуство. Сирените са митологични създания, тясно асоциирани с темата за смъртта. Според някои древни гръцки митове някога те били млади момичета, превърнати в полужени-полуптици от богинята Деметра - като наказание за това, че видели отвличането на Персефона и не и помогнали.
Предметът свидетелства за търговските връзки на тракийските скотовъдни племена в севлиевско с изявени градски центрове на античния свят. Според характерните си стилови особености, най-вероятно тази хидрия произхожда от древногръцка Атика. Изключително луксозният предмет е показател за големите финансови възможности на тракийската аристокрация в Севлиевския край, както и за естетическия вкус и стремеж към лукс на нашите предшественици.
Благодарение на доброто ни сътрудничество и любезното съдействие на РИМ - Габрово, чиято собственост е находката, севлиевци ще могат да се докоснат до този образец на високото художествено майсторство.





« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi