Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

06.05.2022

КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „СВОБОДАТА ДАРОМ НЕ СЕ ДОБИВА“



КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „СВОБОДАТА ДАРОМ НЕ СЕ ДОБИВА“
 
Събитието е част от тържествената програма по повод 146 г. от Априлското въстание в севлиевския край
Изложбата – конкурс за детска рисунка е едно от събитията, с които Община Севлиево ще отбележи 146-годишнината от избухването на Априлското въстание в севлиевския край. В нея могат да участват всички до 18 години, които обичат да рисуват, вълнуват се от историята и от героизма на предците си.
Обявеният конкурс е за рисунка - задължителен формат до 35х50см. Техниката и материалите са по избор.
Участниците ще бъдат разделени в две възрастови групи: до 12–годишна възраст и от 13 до 18-годишна възраст. За всяка възрастова група ще бъдат връчени предметни награди и грамоти.
Рисунките за участие в изложбата се приемат до 20 май 2022 година в Исторически музей - Севлиево (Хаджистояново училище). Творбите трябва да бъдат придружени от следната информация: три имена, възраст и телефон за връзка.
Творбите ще бъдат оценявани от компетентно жури, като за участие в изложбата ще бъдат селектирани най-добрите от тях. Изпратените за участие в конкурса рисунки не се връщат, а остават във фонда на музея. Приема се, че всеки участник в конкурса е съгласен с регламента.
Допълнителна информация можете да получите на телефон: 0675 3 27 24 – Исторически музей - Севлиево
Откриване на изложбата и връчване на наградите от конкурса: 24 май 2022 година, 10:00 часа, пред Хаджистояновото училище.
 
ПОВЕЧЕ ЗА БУНТОВНИЯ АПРИЛ В СЕВЛИЕВСКА КААЗА
 
Бунтовната пролет на 1876 година е една от най-величавите страници в историята на севлиевския край. В подготовката и провеждането на въстанието вземат участие смелите, млади, жадуващи за свобода наши предци.
Севлиевският край става един от трите центъра на масово въоръжено въстание в българските земи. На 1 май 1876 г. (стар стил) на легендарния връх Бабан на бунт се вдигат жителите на балканските села. Десетдневните сражения в планинските проходи завършват с кървавия разгром на Балканската република.
Убити са стотици мъже, жени и деца, опожарени са стотици жилища, манастири, църкви и училища. Осем от водачите на въстанието, начело с председателя на революционния комитет Стефан Пешев, увисват на бесилките на севлиевския площад.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi