Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

07.05.2022

СЕВЛИЕВО ЩЕ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ГЕРОИТЕ ОТ АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ



СЕВЛИЕВО ЩЕ СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД ГЕРОИТЕ ОТ АПРИЛСКАТА ЕПОПЕЯ
Две възстановки ще пресъздадат в Боаза и Бабан избухването на въстанието в севлиевската кааза преди 146 години.
 
Две възстановки на сраженията от славния април ще приковат вниманието на севлиевци - на 20 май (петък) от 18:00 часа за първи път в местността Бабан, а на 21 май (събота) от 10:30 часа - традиционната възстановка в местността Боаза край село Кръвеник, която ще започне с поклонение пред паметника на героите от въстанието.
Събитията са организирани от Община Севлиево и Исторически музей - Севлиево, с участието на Сдружение "34-ти пехотен троянски полк - Априлци, Троян, Севлиево" и Национално дружество "Традиция".
На 24 май (вторник) от 10:00 часа в парка пред Хаджистояновото училище ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурса за детска рисунка "Свободата даром не се добива", ще бъде открита тематичната изложба и ще има Ден на отворените врати в музея.
ПОВЕЧЕ ЗА БУНТОВНИЯ АПРИЛ В СЕВЛИЕВСКА КААЗА
Бунтовната пролет на 1876 година е една от най-величавите страници в историята на севлиевския край. В подготовката и провеждането на въстанието вземат участие смелите, млади, жадуващи за свобода наши предци.
Севлиевският край става един от трите центъра на масово въоръжено въстание в българските земи. На 1 май 1876 г. (стар стил) на легендарния връх Бабан на бунт се вдигат жителите на балканските села. Десетдневните сражения в планинските проходи завършват с кървавия разгром на Балканската република.
Убити са стотици мъже, жени и деца, опожарени са стотици жилища, манастири, църкви и училища. Осем от водачите на въстанието, начело с председателя на революционния комитет Стефан Пешев, увисват на бесилките на севлиевския площад.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi