Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
РОК ФЕСТИВАЛ “ХОТАЛИЧ” 2022

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

10.01.2022

БНТ СНИМА ПРЕДАВАНЕ ЗА ИЗВЕСТНИ СЕВЛИЕВСКИ РОДОВЕБНТ СНИМА ПРЕДАВАНЕ ЗА ИЗВЕСТНИ СЕВЛИЕВСКИ РОДОВЕ
 
Екип на Българската национална телевизия посети Историческия музей, за да подготви поредния епизод на предаването „Джинс“. Той е посветен на видните личности от Севлиево Христо Спиридонов - първият кмет на града след Освобождението и Илия Денчев - търговец и председател на Севлиевския окръжен съд.
И двамата са сред депутатите от Севлиево в Учредителното събрание през 1879 г. С помощта на екипа на музея, режисьорът Ваня Бойчева и репортерът Калина Станева уточниха връзките между двата севлиевски рода и откриха техните потомци.
В този епизод на „ДЖИНС“ ще видим Емилия Цанкова - една от наследниците на големите фамилии Спиридонови и Денчеви от Севлиево, както и на Алексанър Цанков, министър-председател на България (1923-1926). Сладкодумната Цанкова е актриса и режисьор, осъществила над 30 спектакъла, от които 20 са за деца. Тя е автор на множество детски книжки, последната от които е „8 заешки истории“.
Историческият музей в Севлиево предостави за ползване архивни материали от своя богат фонд, които ще бъдат ценно допълнение към разказа за житейската история и потомците на достойните севлиевци от двата рода.
Екипът на БНТ разгледа и Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“. Сградата, в която се помещава галерията е строена за жилище на Илия Денчев през 1878 г. от известния архитект Йосиф Шнитер. В експозициите намират място творби на изтъкнатите художници, представители на фамилията Спиридонови.
Поредният епизод на предаването „Джинс“ ще можем да гледаме по БНТ в събота, 22 януари 2022 г., от 11.30 часа.

 


« назад


I Love Bulgaria
„Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в гр. Севлиево на адрес: ж.к.
„Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради в град Севлиево, на адрес: ул.
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi
ЕЕ ПЕРИФЕРНИ РАЙОНИ
Енергийна Ефективност

Изработване на интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Севлиево