Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

10.01.2022

БНТ СНИМА ПРЕДАВАНЕ ЗА ИЗВЕСТНИ СЕВЛИЕВСКИ РОДОВЕ



БНТ СНИМА ПРЕДАВАНЕ ЗА ИЗВЕСТНИ СЕВЛИЕВСКИ РОДОВЕ
 
Екип на Българската национална телевизия посети Историческия музей, за да подготви поредния епизод на предаването „Джинс“. Той е посветен на видните личности от Севлиево Христо Спиридонов - първият кмет на града след Освобождението и Илия Денчев - търговец и председател на Севлиевския окръжен съд.
И двамата са сред депутатите от Севлиево в Учредителното събрание през 1879 г. С помощта на екипа на музея, режисьорът Ваня Бойчева и репортерът Калина Станева уточниха връзките между двата севлиевски рода и откриха техните потомци.
В този епизод на „ДЖИНС“ ще видим Емилия Цанкова - една от наследниците на големите фамилии Спиридонови и Денчеви от Севлиево, както и на Алексанър Цанков, министър-председател на България (1923-1926). Сладкодумната Цанкова е актриса и режисьор, осъществила над 30 спектакъла, от които 20 са за деца. Тя е автор на множество детски книжки, последната от които е „8 заешки истории“.
Историческият музей в Севлиево предостави за ползване архивни материали от своя богат фонд, които ще бъдат ценно допълнение към разказа за житейската история и потомците на достойните севлиевци от двата рода.
Екипът на БНТ разгледа и Градската художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“. Сградата, в която се помещава галерията е строена за жилище на Илия Денчев през 1878 г. от известния архитект Йосиф Шнитер. В експозициите намират място творби на изтъкнатите художници, представители на фамилията Спиридонови.
Поредният епизод на предаването „Джинс“ ще можем да гледаме по БНТ в събота, 22 януари 2022 г., от 11.30 часа.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi