Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

01.11.2021

СЕВЛИЕВО СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ



СЕВЛИЕВО СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
СЕВЛИЕВО СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
СЕВЛИЕВО СЕ ПОКЛОНИ ПРЕД НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ
Венци от името на Община Севлиево и Общинския съвет положиха пред паметника на Хаджи Стоян Николов председателят на Общинския съвет Здравка Лалева и зам.-кметът инж. Красимира Йорданова.
Денят на народните будители е празник, обърнат към най-здравите и дълбоки корени на българската духовност. На този ден ние изразяваме преклонението си пред великите българи, запазили в столетията под чуждо владичество националната ни гордост и памет. Твърде много са тежките моменти в българската история, но твърде силен се оказва българският ни дух и за него е този светъл празник.
Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Стефан Стамболов са първите велики имена, за които си спомняме на този ден. Но те са само една малка част от българите, които ни показаха какво значи да обичаш майка България и да умреш за нея.
В нашия роден Севлиевски край също са живели горди и свободолюбиви българи, дали своя безспорен принос в общонародната борба за духовна и политическа свобода, записали имената си в пантеона на народните будители.
Това са просветителите поп Пенчо Димов и даскал Никола Иванов Гайдарджиолу, преписали и популяризирали Паисиевата „История славнобългарска“; xаджи Стоян Николов, който на собствена земя и със собствени средства построил първото в града ни светско училище; хаджи Ангел Иванов останал в паметта на севлиевци като голям патриот, общественик и будител, учител в Хаджистояновото училище; свещеник Ненчо Несторов, свещеник Марин Софрониев; първият градски лекар и аптекар д-р Стойчо Христов, който през 1870 г. става и председател на основаният от Левски Севлиевски революционен комитет.
Негови членове били и всички ръководители на Априлското въстание в нашия край: Стефан Пешев, Никола Дабев, Никола Генев и още десетки имена на достойни народни будители за църковна независимост, просвета и
 
По традиция, на днешния ден Бизнес сдружение „Севлиево 21 век” награди и тазгодишните носители на "Стипендии 21 век“. От името на управителния съвет на сдружението, наградите връчи Мирослав Марков.
 
Годишна стипендия от 1200 лв. получават:
Ренета Николова - СУ "Васил Левски" 12 клас
Пресияна Ганева - СУ "Васил Левски" 11 клас
Дарена Хачерян - ПГ "Ген. Ив. Бъчваров" 12 клас
 
Поощрителни стипендии по 200 лв. получават:
Елица Иванова - СУ "Васил Левски" 12 клас
Борислава Борисова - СУ "Васил Левски"11клас
Златомир Станчев - ПГ "Ген. Ив. Бъчваров" 11 клас
Габриела Стефанова- СУ "Васил Левски" 12 клас

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi