Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА БАЙК ПАРК В СЕЛВИЕВО



ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА БАЙК ПАРК В СЕЛВИЕВО
Територията, предвидена за многофункционална площадка за практикуване на планинско колоездене и ролкови спортове е с площ от около 2 900 кв. м. и e част от градски парк "Черничките". Денивелацията на терена е със силен наклон, като и в момента са изградени множество изкуствени неравности, и виражи за практикуване на екстремно колоездене. Достъпът до новопроектираната зона ще се осъществява от велосипедната алея, разположена в парка.
Целта е да се постигне функционална и естетически издържана среда за практикуване на велосипедни и ролкови екстремни спортове, отговарящи на световните стандарти. Обособяват се различни зони с различна степен на трудност за напреднали, начинаещи и деца, а също места за отдих и комуникация. Проектирането на всяка една от зоните за каране е съобразено с особеностите на терена, като се използва максимално естественият релеф с цел постигане на разнообразие и максимална ефективност на елементите.
В многофункционалната площадка за практикуване на планинско колоездене и ролкови спортове има няколко зони.
АСФАЛТОВ ПЪМП ТРАК с площ от около 500 кв. метра, като съчетава уникален дизайн и ефективно използване на пространството. Съоръжението е проектирано така, че да е подходящо за използване както от по-малки деца и начинаещи, така и да бъде максимално забавно и за по-напредналите в спорта. Повърхността е от асфалт, който осигурява максимална издръжливост, изчистен вид, функционалност на трасето при всякакви метеорологични условия и изисква минимални усилия за поддръжка. Съоръжението ще предоставя възможност за комплексно трениране на всички умения и техники в колоезденето - изпомпване, завиване, баланс, генериране и контрол на скоростта, скокове и други. Площадката може да се използвана с планински велосипеди, БМХ колела, детски баланс байк, тротинетки, скейтборд, ролери и други.
ЗОНАТА ЗА ДЪРТ ДЖЪМП е линия от скокове за по- напреднали
колоездачи, състои се от три скока и един вираж за смяна на посоката. Скоковете са направени от дървена конструкция и дървена платформа, а мястото на приземяване (попивка) е от изкуствено оформен насип от почва. Скоковете ще бъдат изградени така, че да могат да бъдат скачани с по-голяма амплитуда във височината и да дават възможност за изпълняване на трикове, познати от дисциплината "дърт джъмп".
ДЕЕТСКИЯТ ПОЛИГОН за най-малките колоездачи съчетава линия от четири типови съоръжения, както и два завоя тип “вираж” от изкуствени насипи. Полигонът ще бъде изграден на равна повърхност с минимален наклон между препятствията, като целта е да се предостави възможност за безопасно упражняване и развитие на основните умения за баланс, координация, завиване, спиране и др., от навлизащи в колоезденето деца.
ЗЕЛЕНА ЛИНИЯ - зоната с минимална трудност, която запазва трасето на изградена вече линия и се допълва с няколко нови типови съоръжения за преминаване и баланс. Използва се лек естествен наклон за генериране на скорост за преминаване през препятствията, които дават възможност за забавно надграждане на уменията за баланс, контрол на скоростта, завиване и техники за преминаване на неравности.
СИНЯ ЛИНИЯ – състои се от две линии с по четири елемента с различна степен на трудност от т. н. “Tabletop” скокове, изкуствено оформени насипи при които има равна част между скока и мястото за приземяване, линията е преходна между начинаещи и по-напреднали колоездачи. Целта е да се предостави възможност за развиване и упражняване на уменията за скачане, като се изградят прогресивно нарастващи по-големина скокове, които ще могат да бъдат безопасно преминавани с постепенно увеличаване на скоростта и амплитудата на скачане.
ЧЕРВЕНА ЛИНИЯ – изградена е от три скока за по-напреднали от изкуствено оформени насипи от почва, като се използва вече съществуващо трасе. Линията ще завършва със скок за трикове, който ще бъде с по-голяма и широка платформа за приземяване с цел да се даде възможност за трениране изпълнението на различни фрийстайл трикове с колелото.
ЧЕРНА ЛИНИЯ - има общо начало с „червената“ като след разделянето им следва скок за най-напредналите с най-голямо разстояние между скока и мястото за приземяване.
ТРАЯЛ ЗОНА – зона, състояща се от различни елементи скални блокове, естествени дървени трупи, дървени скари за упражняване уменията на колоездачите за баланс, подскоци на една гума, завъртания и други. Съоръженията ще дават възможност за навлизане на нови колоездачи в дисциплината траял, както и за трениране на по-опитните.
Главният вход към парка за колоездене е от съществуващата велосипедна алея, разположена в южната му част. Основната алейна мрежа, включваща пътека за достъп до пъмп трака и пътека за достъп до стартовете на всяка от зоните със скокове и съоръжения е предвидена да бъде покрита с трамбована сипица. Зоните на отделните велосипедни трасета ще бъдат естествено оформени с алеи. Успоредно на основната алея, водеща към пъмп трака ще има кът за отдих и комуникация. На територията на обекта попада съществуваща широколистна дървесна растителност, като проектното решение се съобразява изцяло с нея.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi