Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

16.04.2021

И ТАЗИ ГОДИНА СЕВЛИЕВО Е ДОМАКИН НА "СЕМЕ БЪЛГАРСКО"



И ТАЗИ ГОДИНА СЕВЛИЕВО Е ДОМАКИН НА "СЕМЕ БЪЛГАРСКО"

Седемте най-ярки събития ще бъдат пресъздадени в седмото издание на фестивала 

 

Седмото издание на Национален фестивал „Семе българско“ ще се проведе в Севлиево на 15 и 16 май в парк „Казармите“. Мотото тази година е "Предай нататък", като събитието отново ще остави ярък отпечатък в съзнанието на всички участници и гости. 

 

Фестивалът ще събере на едно място пазителите на българския фолклор, народни художествени занаяти, местни вкусове и безценни семена, припомняйки силата на българския дух. Заедно ще се върнем към корените си, за да намерим упование на вярата. Ще почетем мъдростта на предците си и ще предадем нататък най-съкровеното от българските традиции, съхранили ни като народ с ярка идентичност.

 

В рамките на седмото издание на събитието на откритата фестивална сцена своя талант ще покажат оркестър "Шевица", професионален фолклорен ансамбъл "Добруджа", Емилия, ансамбъл "Развитие", ДФА "Габровче" и над 400 участници от самодейни фолклорни състави от Северна България.

 

Специални гости ще бъдат  основателите на прабългарската школа "Бага-тур", които чрез демонстрации ще пресъздадат древни практики и умения, част от бита на прабългарите, от техните празнични обреди, облекло и въоръжение. След зрелищния им спектакъл ще бъде сформиран лагер, в който присъстващите да упражнят своите умения в стрелба с лък и езда или да пътуват назад във времето, като обитатели на друга епоха, облечени в доспехи.

 

И тъй като тазгодишното издание на фестивала е седмо, а първите 7 години са най-важни, организаторите са решили да припомнят и претворят 7 от най-хубавите инициативи, реализирани от началото на „Семе българско“ до днес: ще бъдат засадени 7 дръвчета; ще бъдат пуснати 7 бели гълъба; ще бъде изтъкана 7-цветна черга; ще бъдат омесени и наречени 7 вида хляб; ще покажем 7 автентични български носии от различни краища на страната и ще ви разкрием тайните, вплетени в тях; ще бъдат издирени 7 пъти по 7 вида семена от български автентични сортове зеленчуци, които ще поставим  в техния нов дом - инсталацията, монтирана в парк "Казармите" под формата на кошер; ще е допишем книгата, която нарекохме "За мен България е..." и заедно, на база Вашите мисли за родината, ще изработим 7 послания - основа, върху която да градим следващите поне седем издания на фестивал "Семе българско".

 

В парка ще бъде обособена зона с работилници, в които гостите на събитието ще се учат да работят с глина, да рисуват български шевици, да правят кукли и да танцуват български хора. 

 

Демонстрациите и дегустациите остават неизменна част от фестивала. Те ще допълнят усещането за българско и родно с познатите аромати от нашето детство. 

 

Ще изгоним злите сили с кукери и ще населим сърцата си с любов, която да предадем нататък!

 

Очакваме ви на 15 и 16 май 2021 г. в парк "Казармите" в Севлиево – там, където от кълна до върха - всичко е българско!

 



 Програма на VII Фестивал "Семе Българско" Дата на качване: 13.05.2021





« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi