Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

01.02.2021

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО СТАРТИРА НОВА СОЦИАЛНА УСЛУГА “АСИСТЕНТСКА ПОДКРЕПА”



ОБЩИНА СЕВЛИЕВО СТАРТИРА НОВА СОЦИАЛНА УСЛУГА “АСИСТЕНТСКА ПОДКРЕПА”
Още 146 човека, които са извън действащите до момента програми, ще могат да получат асистентска помощ
 
През 2020 г. в нормативната уредба за социалните услуги, настъпи съществена промяна - в сила влязоха Закон за социалните услуги и Правилник за прилагането му, които очертават водещата роля на общините за провеждане на държавната политика в социалната сфера.
 
В чл.15, т.10 от Закона е предвидена нов вид специализирана социална услуга, включваща подкрепа от асистент за самообслужване, движение и придвижване, промяна и поддържане на позицията на тялото, изпълнение на ежедневни, домакински дейности и комуникация.
 
“Асистентска подкрепа" ще се предоставя за лица в надтрудоспособна възраст в невъзможност за самообслужване, които нямат определена по съответния ред степен на намалена работоспособност, както и за деца с трайни увреждания и пълнолетни лица с трайни увреждания с определена чужда помощ, които не ползват асистентска подкрепа, помощ за осигуряване на асистентска подкрепа или за които не се получава помощ за грижа в домашна среда по реда на друг закон”, коментира кметът д-р Иван Иванов и увери, че “предоставянето на тази подкрепа ще се организира по начин, позволяващ комплексно предоставяне на различните видове социални услуги в домашна среда”.
 
Финансирането и броят на потребителите на социалната услуга се определят съгласно Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., във връзка с Решение на Министерски съвет за приемане на стандарти за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели, и разчетните показатели на Министерство на финансите за Община Севлиево за 2021 г. в размер на 581 810 лв. за 146 субсидирани потребители.
 
Управлението на услугата ще бъде осъществявано на адрес: гр. Севлиево, ул. „Иван К. Устабашиев“ No12, сградата на Домашен социален патронаж - Севлиево, който е второстепенен разпоредител с бюджет към Община Севлиево.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi