Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
I Love Bulgaria
Национална телефонна линия за деца 116 111

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

27.01.2021

МЗ АКТУАЛИЗИРА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ С НЯКОЛКО ЗАПОВЕДИМЗ АКТУАЛИЗИРА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ С НЯКОЛКО ЗАПОВЕДИ

Здравният министър проф. Костадин Ангелов подписа няколко заповеди за разхлабване на мерките, като същевременно се удължава срокът на въведените в страната временни противоепидемични мерки, считано от 1 февруари до 30 април. Допускат присъствените учебни занятия и за учениците от 5-и до 12-и клас при спазването на следния график: от 4.02.2021 г. до 17.02.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 12 клас; от 18.02.2021 г. до 2.03.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 10 и 11 клас; от 4.03.2021 г. до 17.03.2021 г.  – присъствено се обучават учениците в 6, 9 и 12 клас.

 

От 1 февруари се разрешават посещенията в кината, както и участието в занятия на творческото, танцовото и музикалното изкуство, при използване на 30% от капацитета на помещения и спазване на физическа дистанция. Фитнесите също могат да възобновят работата си при използване на до 50% от капацитета на помещенията. 

 

От 1 март отварят заведенията за хранене и развлечение, като до тогава се допускат доставки или вземане на храна за дома и офиса. Изключение от забраната са ресторантите в местата за настаняване при досегашните изисквания. 

 

От 1 март се допускат посещенията и в заведенията за хранене и развлечения, с изключение на дискотеки, бар-клубове, пиано-барове, бар-вариете и нощни барове, при използване на до 50% от капацитета им, отстояние от 1,5 м. между облегалките на столове на две съседни маси и носене на защитни маски за лице от персонала.

 

От началото на следващия месец работата си възобновяват и търговските центрове, и моловете, като малолетните и непълнолетни лица имат право да ги посещават, само ако са придружени от родител, настойник/попечител или от друго пълнолетно лице.

 

Считано от 29 януари (петък) до 30 април се въвежда изискването пристигащите у нас да предоставят документ за отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизането в страната PCR-тест.

 

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в страната и членовете на техните семейства, които не представят документа, се поставят под 10-дневна карантина.

 

Изключение от изискването за отрицателен резултат от PCR-тест се допуска за водачите на автобуси, извършващи международен превоз, водачите на товарни автомобили, извършващи или приключващи международен превоз, екипажите на плавателни съдове и въздухоплавателни средства, пограничните работници и транзитно преминаващите през страната. 

 

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато. Това означава, че отпада възможността, вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата.

 

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени, за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за изказващите се по време на семинари, пресконференции и т.н.

 

Заповедите можете да видите тук: https://www.mh.government.bg/…/zapovedi-pravilnitsi…/  Дата на качване: 27.01.2021

  Дата на качване: 27.01.2021

  Дата на качване: 27.01.2021

« назад


Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi