Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

31.12.2020

Община Севлиево подобри качеството на живот на 168 лица с увреждания и възрастни хора по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Севлиево“ Компонент 2



Община Севлиево подобри качеството на живот на 168 лица с увреждания и възрастни хора по проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Севлиево“ Компонент 2

 

В Община Севлиево бе създаден успешен и работещ модел на патронажна грижа за лица с увреждания и възрастни хора. От началото на месец януари 2020 г. до 01.01.2021 г. Община Севлиево чрез Домашен социален патронаж предоставя интегрирани здравно-социални услуги на общо 168 лица с увреждания и възрастни хора със затруднения в самообслужването.

Дейностите се реализират в изпълнение на проект №ВG05М90Р001-2.040-0014-С01 „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в община Севлиево“, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020. Стойността на проекта възлиза на 339 199,28 лв., като размера на европейското финансиране е 288 319,39 лева (85%), а размерът на националното съфинансиране – 50 879,89 лева (15%). Датата на стартиране на проекта бе 01.10.2019 г., а на неговото приключване - 01.11.2021 г. Продължителността му е 15 месеца, от които 12 месеца пряко предоставяне на услугата.

Капацитетът на услугата, който бе заложен за изпълнение, от 137 души е достигнат и дори надвишен. В рамките на проектните дейности интегрирани услуги до 2 часа на ден се предоставят в домашна среда на нуждаещи се от града и следните села: Агатово, Богатово, Батошево, Бериево, Сенник, Шумата, Хирево, Добромирка, Душево, Бериево, Крушево и Дамяново. За извършване на мобилната работа по проекта, след провеждане на обществена поръчка по ЗОП в началото на проектните дейности, бе закупено транспортно средство.

Екипът по предоставяне на услугата (координатор, социален работник, медицински сестри, психолози и асистенти) премина обучение, в рамките на което в синхрон с утвърдената от Министерство на здравеопазването „Методика за предоставяне на патронажни грижи по домовете за възрастни хора и хора с увреждания“ се запозна с правната рамка на патронажната грижа за възрастни хора и лица с увреждания, спецификата на грижите за възрастни хора и хора с увреждания, задоволяване на основни социално-битови потребности, комуникация с потребителя и неговите близки, извършване на медицински манипулации, промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите, медицински и здравни грижи и дейности.

В рамките на дейностите за „здравна услуга“ обучените медицински специалисти  предоставят и събират здравна информация за потребителите, извършват дейности по промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите, измерване на витални показатели (кръвно налягане, пулс и температура), здравни услуги и манипулации, дейности по ресоциализация, реадаптация и рехабилитация.

Специалистите по социални дейности извършват домашни посещения и дейности, съобразно изготвената оценка на потребностите по предварително изготвен график, предоставят услуги за удовлетворяване на хигиенно-битови потребности като пазаруване, поддържане на хигиената в жилищните помещения, обитавани от ползвателите, оказват помощ при поддържане на личната хигиена, придружаване извън дома, извършване на административни услуги и плащания, приготвяне на храна с продукти на потребителя и др.

Потребителите по проекта са подкрепяни и психологически чрез изпълнение на дейността „Психологическа подкрепа и консултиране“.

В края на проектните дейности екипът отчита изпълнение на основната цел на проекта - надграждане на съществуващи и разработен механизъм на нова социална услуга – патронажна грижа, увеличаване броя на лицата, които ползват социални услуги и подобряване качеството на живот на 168 възрастни хора и лица с различни увреждания, чрез създадената мрежа от услуги в домашна среда.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi