Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

12.11.2020

Д-р Иванов: “Продължаваме да работим в условията на криза, при спазване на сериозна финансова дисциплина”



Д-р Иванов: “Продължаваме да работим в условията на криза, при спазване на сериозна финансова дисциплина”

Освен с организиране и изпълнение на всички противоепидемични мерки за запазване здравето на хората, местните власти имат ангажимента, в това трудно време на пандемия от коронавирус да продължат дейностите на общинските администрации в услуга на гражданите. А това е свързано с изпълнение на общинския бюджет в приходната и разходната му част. Как се справя Община Севлиево с трудната задача, три месеца преди края на годината, коментира за в. „Росица“ кметът д-р Иван Иванов.
– Д-р Иванов, каква е финансовата картина в Общината към деветмесечието на годината? Какви са приходите от имуществени данъци и такса битови отпадъци? Има ли по-ниска събираемост в сравнение със същия период на миналата година? Какви са разчетите?
– Към третото тримесечие на 2020 г. изпълнението на имуществените данъци е 93%, което е с 4% повече приходи в сравнение със същия период на миналата година. Към края на отчетния период най-висока събираемост има при данък върху превозните средства – 100%, следван от данък при придобиване на имущество – 89 % от първоначално планираните средства.
Неданъчните приходи са в обем от 3 447 279 лв. и представляват 53% от годишния план за собствените приходи. От общински такси са постъпили 2 348 047 лв., като имаме 10% по-ниска събираемост спрямо 2019-а. За приходите от такса битови отпадъци имаме известни притеснения. От началото на годината досега постъпленията са в размер на 1 940 317, което съставлява едва 63 % от първоначалния разчет, при изпълнение от 72% към 30. 09. 2019 г.
От приходи и доходи от собственост са отчетени значително по-малко средства спрямо 201-а. Те са в размер на 467 225 лв. С най-голям относителен дял са приходите от наеми на имущество и земя в общ размер на 404 985 лв. За сравнение със същия период на миналата година приходите от наеми са били в общ размер над 1 млн. лв. След въведената извънредна обстановка заради пандемията, с решение на Общински съвет са освободени от заплащане наематели или ползватели на терени – общинска собственост за периода от месец март 2020 г. до отмяна на забраната, за разположените на открито кафе-автомати, вендинг машини, маси и столове за сервиране, маси или колички за продажба на непакетирани и готови за консумация храни, както и наематели или ползватели на обекти в сгради – общинска собственост, предоставени за управление на училищата на територията на община Севлиево.
– Как се справяте с разходната част на бюджета, при очевидно по-малкото приходи, постъпващи в общинската хазна?
– Продължаваме да работим в условията на криза, при спазване на изключително сериозна финансова дисциплина. Осъществява се ежедневен контрол върху постъпленията и извършените плащания и не се допускат разплащания без съответното обезпечение. Най-голям относителен дял в разходната част има функция „Образование“. Освен средствата, които се предоставят от държавния бюджет, Общината насочва значителен ресурс за издръжката на детските ясли, детски градини и детска кухня. В капиталовата програма за поредна година намират място ремонта и придобиването на нови съоръжения на детските площадки във всички детски заведения. Освен по проекти, непрекъснато търсим и други възможности за финансиране на предварително заложените, при планирането на бюджета разходи. Създадохме условия за реализиране на добри партньорски отношения с бизнеса, което подпомага реализирането на редица инициативи.
С постановления на Министерски съвет по бюджета на общината са постъпили средства: за подобряване на водоснабдяването на населените места в община Севлиево (реконструкция на източния воопровод) в размер на 6 399 384 лв., за закупуване на диализни апарати за дейността на МБАЛ „Стойчо Христов“ ЕООД в размер на 150 000 лв.; за неотложни възстановителни работи (свлачище) на участък от път GAB 3180 при км. 2+840 с. Кастел в размер на 67 754 лв.
Продължаваме да подпомагаме финансово двойки с репродуктивни проблеми, както и самотни хора, за които няма кой да се грижи и са настанени в регионалния хоспис в Дряново.
През отчетеното деветмесечие не сме позволявали да се формират просрочени задължения към доставчици от първостепенния и второстепенните разпоредители; субсидиите са изплащани ритмично, в пълен размер покриващ реалните потребности на бюджетните звена; обезпечени са всички разходи за възнаграждения и издръжка във всички дейности; нито едно бюджетно звено, което се финансира със собствени приходи, не е лишено от оптимален бюджет за съществуване или без необходимите средства за развитие на дейността му; осигурени са средства за подобряване на материално-техническата база.
– Ще се наложи ли актуализация на бюджета за успешното приключване на финансовата година?
– Не. Ще бъде трудно, но ще успеем с помощта на всички финансови инструменти, с които разполагаме. Спазвайки финансова дисциплина, ще разчитаме и на добрата воля на гражданите, за да приключим успешно тази трудна година.

Вестник "Росица" 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi