Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

06.10.2020

УДОСТОЯВАТ ДОСЬО ДОСЕВ СЪС ЗВАНИЕТО ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА СЕВЛИЕВО



УДОСТОЯВАТ ДОСЬО ДОСЕВ СЪС ЗВАНИЕТО ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА СЕВЛИЕВО
Решението бе взето на днешното заседание на Общинския съвет в Севлиево
Традиционно на 14 октомври, Петковден, когато е празникът на Севлиево, се връчват почетните отличия на заслужили граждани. Тази година ще бъде връчено и най-високото отличие „Почетен гражданин на Севлиево“. Негов носител е заслужилият треньор Досьо Досев.
В областта на спорта, в нашия град, изключително място заемат многобройните постижения на Клуба по самбо и джудо „Раковски“, на чело на който дълги години е създателят му – заслужилият треньор Досьо Досев, успехите на състезателите му у нас и в чужбина, постигнати след упорит и всеотдаен труд още от 1973 г. до 2008 г.
През 2020 г. се навършват 75 години от рождението на Досьо Пенев Досев. Роден е на 9 октомври 1945 г. в с. Петко Славейков. Основното си образование завършва на село, след което продължава в обувен техникум в гр. Габрово. Като юноша две години играе във футболния „Орловец“, а като войник – в „Янтра“ – Велико Търново. От 1968 до 1973 г. е футболист на „Раковски“. Със самбото е „закърмен“ в казармата, където през 1967 г. става армейски шампион.
С помощта на спортната администрация и общественост, на 1 август 1973 г. основава Клуб по самбо и джудо „Раковски“. На следващата година завършва държавна треньорска школа в София и след трудното начало идват и успехите.
До края на своята ангажираност в клуба, подготвените от него състезатели завоюват 415 златни, 385 сребърни и 435 бронзови медали. Общо 1185 медала. В държавните първенства отборите му заемат 33 първи, 19 втори и 12 трети места. От най-добре подготвените двама стават заслужили майстори на спорта, осем – майстори на спорта, 13 са кандидат майстори на спорта, а един – заслужил треньор. На Балкански първенства са завоювани 13 медала, на държавни турнири – 73, на европейски и световни първенства – 35, и от битки за Световна купа – 3 медала. Евгени Генов става двукратен европейски шампион за юноши през 1994 г. и за мъже 2003 г., и вицесветовен шампион за мъже през 2006 г. Калин Кънчев става световен шампион за младежи, а Росен Вичев – балкански шампион по джудо. Сред носителите на високи награди са още Митко Стоянов, Цветомир Гочев, Иван Керемидчиев, Атанас Пенков, Иван Дочев, Ценко Киров, Ивайло Досев, Христо Георгиев, Тодор Баров, Емил Кирилов, Никола Дипчиков, Стефан Димитров, Харалан Цонев, Марко Косев, Тихомир Благовестов и много други.
Големите успехи у нас и в чужбина дават основание да се заговори за Севлиевска школа по самбо и джудо. Идват и признанията за упорития и всеотдаен труд на Досьо Досев. След многократни излъчвания за треньор No 1 в града и окръга, през 1986 г. е удостоен със званието „Заслужил треньор“, а през 1998 г. е обявен за No 1 на Българската федерация по джудо. В продължение на 15 години Досев е треньор на мъжкия национален отбор и старши треньор на юношеския и младежкия отбори на България. През 1999 г. става носител на приза „Рицар на годината“, а през 2002 г. е удостоен с почетен знак „Севлиево“. Бил е съветник в Общински съвет – Севлиево.
Женен е с двама сина. Единият – Ивайло Досев, достойно продължава по бащиния път и в момента е старши треньор на клуба. Много показателни за постигнатите успехи са годините от 1984 до 1988-ма, където десетте най-добри спортисти на Севлиево са изключително състезатели по самбо и джудо. Винаги упоритият и непоколебим Досцо Досев е намирал сили и желание да поведе „четата“ напред към нови победи. Тук трябва да отбележим и приноса му към други спортни клубове, на които е помагал. Такъв е примерът с воденето на физическата подготовка на състезатели от клуба по карате, както и на мотоциклетистите от града. Оказвал е помощ и на клубове от други градове – СК „Чавдар“ гр. Троян и Дряново, от където е получил благодарствени адреси.
През зимата на 1992 г., хвърляйки се в ледените води на река Росица, Досьо Досев спасява две деца от удавяне. В началото на неговата 75-а годишнина той би носил с чест отличието „Почетен гражданин на Севлиево“.
С "Почетен знак - Севлиево" ще бъдат удостоени ръководителят на „АББ България” – клон Севлиево Джузепе Русо, дългогодишният директор на ДГ„Мечо Пух“, Дарина Цонкова, дългогодишната директорка на ДГ „Пролет“ Мария Петкова, заслужилият читалищен деятел и дългогодишен секретар на НЧ „Развитие – 1870“ Галя Христова, Христофор Лалев - пет мандата общински съветник, финансист, с дейно участие в обществено-икономическото развитие на общината и Цветан Ботев - активен участник в развитието на спорта в Севлиево.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi