Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

14.05.2020

​​​​​​​ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ОТБЕЛЯЗВА ОНЛАЙН 144 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ В СЕВЛИЕВСКИЯ КРАЙ



​​​​​​​ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ОТБЕЛЯЗВА ОНЛАЙН 144 ГОДИНИ ОТ АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ В СЕВЛИЕВСКИЯ КРАЙ

Извънредната ситуация, в която се намира целият свят, попречи на традиционната възстановка на военните действия от Априлското въстание, която се провежда всяка година в местността Боаза край село Кръвеник. Ограниченията, обаче, няма да попречат на Община Севлиево да отбележи събитието по подобаващ начин. Видео-изложба „Ден на отворените врати“ ще разведе севлиевци из Историческия музей в града, а действията, свързани с Априлското въстание, ще бъдат показани и разказани подробно в инициативата „Музеят разказва…“.

В навечерието на 144-та годишнина от Априлското въстание Община Севлиево обявява конкурс за рисунка на тема „Моят герой“.  Снимки на своите рисунки в добро качество изпращайте на pr@sevlievo.bg до 28 май, като оставите своите имена, възраст, имейл и телефон за връзка. Всички творби ще бъдат качени на страницата на Община Севлиево във Фейсбук и в специално създадено за целта събитие, а най-добрите произведения в различните възрастови категории ще получат парични и предметни награди, осигурени от Община Севлиево и от спонсори. Най-добрите рисунки ще бъдат избрани чрез харесване на страницата на Община Севлиево във Фейсбук. За участието в конкурса няма възрастови или географски ограничения.

За да запази традицията да показва на жителите и гостите на града възстановки от славните битки в севлиевския край Община Севлиево е подготвила специално видео, събрало в себе си най-запомнящите се запечатани кадри от възстановките.

„Изказвам благодарност на дружество „Традиция“, което всяка година припомня на севлиевци със своята възстановка онези дни на саможертва", коментира д-р Иван Иванов.

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва Априлското въстание, благодарение на което няколко години след това България се появява на картата на Европа. Малко хора знаят, че Севлиево е сред онези места, в които се водят реални бойни действия с жертви.

Решението за избухването на въстанието е взето от Гюргевския революционен комитет, като българските земи са разделени на 5 революционни окръга - първи Търновски, втори Сливенски, трети Врачански, четвърти Пловдивски и пети Софийски.

Подготовката трае само няколко месеца, с което се обяснява и неговият провал на бойното поле. Въстанието избухва с пълна сила в Търновски окръг, където апостол е бъдещият министър-председател на България Стефан Стамболов и в Пловдивски окръг с апостол Панайот Волов, и помощник Георги Бенковски.

То избухва преждевременно на 20 април. При опит да бъде заловен Тодор Каблешков, жителите на Копривщица се вдигат на оръжие и убиват местния мюдюрин. Каблешков написва своето прочуто "Кърваво писмо", което е изпратено на Бенковски в Панагюрище и той обявява началото на въстанието.

Въпреки разгрома и жестокостите, извършени от Османската империя в Батак, Перущица, Клисура, Панагюрище, въстаниците приковават вниманието на Европа към Българския въпрос.

На страната на българската кауза застава обществеността в смятаните за непримирими противници - Русия и Великобритания. Няма голям английски град, в който по онова време да няма митинг или събрание в подкрепа на българите. Сходна е и ситуацията в Русия, където и консерватори, и либерали са единни в защита на поробените.

Така Априлското въстание от един военен провал се превръща в причина за Освобождението на България, което става след две години вследствие на Руско-турската война от 1877-1878 г.

Основната цел на Априлското въстание е появата на България на европейската политическата карта, т. е. целта му в края на краищата е осъществена.

Севлиево е сред местата, където се водят реални сражения и падат свидни жертви, но имената им остават като пример за родолюбие и смелост: Стефан Пешев – председател на Севлиевския революционен комитет и главен организатор на въстанието, Цанко Дюстабанов – войвода на габровската чета, сражавал се в защитата на Батошево, Кръвеник и Ново село, Йонко Карагьозов, Дончо Фесчиев, Иван Преснаков, Фильо Радев (дядо Фильо), Наньо Стойнов, Кольо Тотев, Христо Пейков, Тотьо Йонков, Георги Братоев, Цонко Калчев, Георги Колев, Цона Колева, Цвятко Доневски, Христо Филев, Кънчо Малчев, Кольо Мичев, Тотьо Коркинов, Петър Драгнев, Христо Калчев, Лальо Пафков, Нанко Филев, Дона Дочевска, Ради Донев и други знайни, и незнайни герои. 

Повече за събитията можете да видите в сайта и във фейсбук страницата на Община Севлиево.

 

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi