Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

27.03.2020

Д-Р ИВАН ИВАНОВ ПРЕПОРЪЧА НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КРИЗИСНИЯ ЩАБ ДА ОКОМПЛЕКТОВАТ РЕЗЕРВНИ МЕДИЦИНСКИ ЕКИПИ ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСА



Д-Р ИВАН ИВАНОВ ПРЕПОРЪЧА НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КРИЗИСНИЯ ЩАБ ДА ОКОМПЛЕКТОВАТ РЕЗЕРВНИ МЕДИЦИНСКИ ЕКИПИ ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСА

Всички, които са на първа линия в битката за живота на заразените, ще бъдат обезпечени и трудът им ще бъде високо оценен 

 

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов свика заседание с ръководителите на всички здравни заведения на територията на общината, където бяха обсъдени две основни теми: информация за готовността на здравните заведения за предизвикателството COVID-19 и синхронизиране действията на всички здравни заведения, действащи на територията на Община Севлиево, в епидемична обстановка от коронавирусна инфекция.

Д-р Иванов беше категоричен, че Община Севлиево има готовност да съдейства на лечебните заведения за осъществяване на контакт с фирмите, доставящи лични предпазни средства.

Относно необходимостта от синхронизиране действията на всички здравни заведения, стана ясно, че в болницата има изработен план за действие при наличие на болни от коронавирус, нуждаещи се от хоспитализация. Направен е анализ за броя на медицинския персонал, който ще е необходим за полагане на неотложна грижа при пълна заетост на легловата база (20 легла), определена в Инфекциозно отделение. Към момента в лечебното заведение има необходимия ресурс от кадри.

Д-р Иванов Иванов препоръча „с оглед на динамиката в епидемичната ситуация да се предвиди резерв от медицински специалисти, които доброволно биха подпомогнали дейността в лечебното заведение". Той се обърна към ръководителите на здравните заведения за проучване сред медицинските специалисти за готовността им да се включат като доброволци в екипи за подкрепа при лечение на болни. Д-р Иванов увери, че всички доброволци, които са на първа линия в борбата с коронавируса, ще получават необходимото отношение и допълнително възнаграждение.

Ръководителите на всички лечебни заведения - МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“, Държавна психиатрична болница-Севлиево, „Медицински център–1“, ГППМП „Актамед“, ДКЦ „Севлиево Медика“, МЦ „Унимед“ и ДКЦ „Здраве“ декларираха обезпеченост към момента с необходимите количества предпазни средства, направили са заявки и очакват доставка на още бройки. Представители на първичната медицинска помощ изразиха становище, че за личните лекари е необходимо обезпечаване и с предпазни облекла за многократна употреба.

По-големи количества лични предпазни средства (ЛПС) има в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“, където ще могат да бъдат лекувани леки, средно тежки и тежки случаи на пациенти с коронавирусна инфекция. Инфекциозното отделение е оборудвано с апаратура за кислородна терапия, сформирани са медицинските екипи, които ще обслужват заболелите. Закупени са предпазни очила, маски, ръкавици, калцуни и защитни облекла за многократна употреба. Болничното заведение е заявило лекарствените средства, препоръчани за терапия на вирусната инфекция. В обявената сметка за дарение вече има постъпили средства от фирми и физически лица, за което ръководството на болницата изказа благодарност. „Първите дарени средства след стартирането на кампанията са от кмета на Община Севлиево и от общинските съветници на ГЕРБ Явор Памукчиев и Трифон Трифонов и от фирмата „Севлиево газ”, сподели д-р Пламен Цеков – директор на болницата в Севлиево. Очакват се и дарения под формата на медицинска апаратура.

С оглед на специалистите, с които болницата разполага, би било трудно организирането на лекуване на критично тежки случаи. Ако има такива, те ще бъдат насочвани към областните лечебни заведения, а в болницата в Севлиево ще се лекуват средно тежки и тежки случаи. В тази връзка целта на управата на болницата е да бъдат събрани средства, с които да се закупят два респираторни апарата, а с останалите дарения – предпазни средства и медикаменти.

Към момента в МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“ се вземат проби от пациенти със заболявания на долните дихателни пътища, доказано с рентгенов образ. Изследвани за COVID-19 са 6 души, но пробите им са отрицателни. Има в наличност и бързи тестове за диагностика, които вече се използват за скрининг и ще се прилагат на пациенти с ясно изразена симптоматика, характерна за коронавирусната инфекция, паралелно с пробите, изпращани към Национална референтна лаборатория.

Всички присъстващи се обединиха около становището, че е необходимо синхронизиране на действията на здравните заведения и в тази ситуация смятат, че координатор е удачно да бъде МБАЛ „Д-р Стойчо Христов“, която има подготовка за това. От болницата увериха, че ще предоставят информация към Общината за допълване базата с доброволци от медицински специалисти и декларираха готовност за подпомагане дейността на лечебните заведения в борбата с коронавируса.

Към момента 51 доброволци м Севлиево са изявили желание да се включат в битката с пандемията.

 

 

КРИЗИСНИЯТ ЩАБ В СЕВЛИЕВО УМОЛЯВА ГРАЖДАНИТЕ ДА ПРЕДПРИЕМАТ СОЦИАЛНА ДИСТАНЦИЯ И ДА СИ ОСТАНАТ У ДОМА!

В СЛУЧАЙ НА ИЗЛИЗАНЕ НАВЪН - ВСИЧКИ ДА БЪДАТ С ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА И СТРИКТНО ДА СПАЗВАТ УКАЗАНИЯТА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ!

ТЕЛЕФОН ЗА СИГНАЛИ: 0675 396 112

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi