Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

24.03.2020

НЗОК ВЪВЕДЕ ОБЛЕКЧЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВА НА ХРОНИЧНОБОЛНИТЕ ПАЦИЕНТИ



НЗОК ВЪВЕДЕ ОБЛЕКЧЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВА НА ХРОНИЧНОБОЛНИТЕ ПАЦИЕНТИ

 

С цел избягване струпване на пациенти в лекарските кабинети в условията на извънредно положение, НЗОК въведе много улеснени правила за получаване на  необходимите лекарствени продукти за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, в това число и тест-лентите за самоконтрол на кръвната захар.

За периода до 16.04.2020г. изтеклите протоколи се удължават служебно за срок до един месец от датата, на която изтичат, когато не се налага промяна в лечението. Не е необходимо да се посещава РЗОК за презаверка. Поради специфика при лечението не се удължава автоматично само срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок - лечение на Хроничен вирусен хепатит С; лечение на хемангиоми и лечение с Palivizumab на деца.

Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка / без представяне на рецепта/ по удължените протоколи, както и за останалите лекарствени продукти, които пациентите получават за домашно лечение на хроничните си заболявания. Важно е, че това улеснено получаване може да става само в аптеките, където е осъществено последното отпускане по дадена рецепта (това се вижда от печата в рецептурната книжка).

За новоиздадени рецептурни книжки, както и при вписване на нови диагнози в рецептурна книжка, няма да се изисква заверка в РЗОК. Аптеката ще отпуска лекарствените продукти и по незаверена рецептурна книжка, в която са попълнени данните на общопрактикуващия лекар.

Описаните мерки са улеснение за хроничноболните пациенти, но на тези, от тях, които са преценили, че е необходимо да посетят лекаря си,  ще бъдат издавани рецепти.

Лекарите и аптеките са информирани от РЗОК за въведената нова организация за предписване и отпускане на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК за домашно лечение.

Осигурените лица, които се нуждаят от допълнителна информация, могат да се свържат с РЗОК Габрово на тел. 819 523 или 819 536.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi