Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

03.03.2020

ЧЕСТИТ 3-ТИ МАРТ!



ЧЕСТИТ 3-ТИ МАРТ!

Уважаеми севлиевци,

Трети март е проявление на националния идеал за единениe - отколешна мечта на поколения българи, жертвали живота си с вярата, че някой ден България ще бъде свободна.

И тази свобода не ни е дар! Българското освобождение не е дочакано, а изстрадано! Провидяно през мракобесните векове на робството и призовано от изтерзания български дух.

Няма друг народ, изписал на знамето си страховитата алтернатива „свобода или смърт" и изживял я - пред очите на изумения свят. Подвиг, за който по онова време надигат глас най-светлите умове на епохата, предизвиквайки реакцията на християнска Европа.

Няма друг подобен пример за търпение и постоянство, за страдание и героизъм, довели една нация до възраждане от пепелищата. Това е денят, в който България прероди себе си със силата на вярата.

В историята ни няма друга такава дата, която да събира в едно родолюбието, възторга и преклонението пред спасителите на Отечеството.

Днес с дълбока почит и благодарност си спомняме за героите от Априлското въстание, Шипченската епопея, Клисура, Околчица, Плевен, Перущица, Батак и всички онези, които пожертваха себе си за свободата на Родината.

Близо век и половина по-късно Балканът пази спомена за своите чеда, а земята - напоена с кръвта им, къта в прегръдката си като съкровище онзи миг на национално пробуждане, запалил искрата на освободителното движение.

Сред стотиците революционери, дали живота си за България, са и видните севлиевци Стефан Пешев, Йонко Карагьозов, Иван Преснаков и много други славни имена, оставили дълбока следа в историята на нашия край и светъл пример за саможертва.

Днес, когато светът отново е изправен пред трудни решения, повече от всеки друг път - трябва да помним завета на предците. Защото България не е просто територия, България е символ на непримиримия човешки дух и знак за възстановена справедливост.

Няма думи, които могат да изразят благодарността на поколенията за завещаната ни свобода! Не е и нужно, защото кръвта на предците е във вените ни, смелостта им - в сърцата ни, вярата им - в душите ни. И това личи, може би не винаги в ежедневието, но задължително в дни на изпитания, когато от корен се събужда родовата памет и дава криле за по-добро бъдеще.

 

Да бъдем достойни за тази отговорност!

Честит национален празник!

Д-р Иван Иванов,

Кмет на Община Севлиево

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi