Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление
Х ЮБИЛЕЕН НАЦИОНАЛЕН ФЕСТИВАЛ „СЕМЕ БЪЛГАРСКО” гр. Севлиево, парк „Казармите” - 27 и 28 април 2024

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

18.09.2019

ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА „ФОЛКЛОРНО ДОМИНО“ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СЕЛО ГОРНА РОСИЦА



ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА „ФОЛКЛОРНО ДОМИНО“ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СЕЛО ГОРНА РОСИЦА
ПЪРВОТО ИЗДАНИЕ НА „ФОЛКЛОРНО ДОМИНО“ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В СЕЛО ГОРНА РОСИЦА

По време на фестивала ще бъдат представени нови интерпретации на фолклорни песни, ще има и специални ателиета за майстори на народни инструменти
 
От 20 до 22 септември 2019 г. в село Горна Росица в Община Севлиево ще се проведе първото издание на Традиционния фестивал – събор „Фолклорно домино“. Събитието ще е уникално по рода си, а участие в него ще вземат певчески групи, инструментални формации, танцови състави и индивидуални изпълнители от цялата страна. Фестивалът има за цел да съхранява, популяризира и разпространява българските фолклорни традиции, като част от националната ни идентичност, както и да открива млади фолклорни таланти.

По време на празника гостите и жителите на Горна Росица ще могат да се насладят на нови интерпретации и изпълнения на фолклорни песни в съвременен стил. Ще бъдат направени и специални срещи на детски състави, чиято цел е да обменят опит при народните традиции и фолклор.

В програмата са предвидени поредица срещи и работни ателиета с певци, танцьори, майстори на народни инструменти и носии. В празничните дни ще се проведат и изложения на произведения на занаятчийското изкуство.

Подборът на изпълненията е изцяло свободен. Организаторите са предвидили професионално осветление и озвучаване за всяко едно изпълнение, както и изработване на видео за всеки участник. Фестивалът дава възможност на различни групи да покажат своя талант и е без конкурсен характер. Кулминацията на фестивала ще бъде в неделя от 15:00 ч, когато концерт ще изнесе  оркестър „Плам“.

„Българските народни песни и танци са една феерия от багри и ритъм. Те нямат аналог. Можеш да изразиш хиляди чувства с тях. Те са съвършени, изящни, а всяко движение в тях е красиво и изваяно до край, носи усещане за пълноценност и радост. Те сякаш ни връщат назад във времето до онази невероятно богата култура, която е била достояние на нашите баби и дядовци. Едва ли има друго място в света, освен България, с такава малка площ и с толкова различни фолклорни области, които една с друга не си приличат. Благодарение на нашия фолклор и музика, ние сме оцелели и сме запазили своята идентичност и история, в целият ни фолклор (в ритмите, в песните, в приказките и легендите) се възпява нашето минало, настояще и бъдеще“, припомнят инициаторите на фестивала.

Фестивалът ще е под патронажа на кмета на Община Севлиево д-р Иван Иванов. Организатори са IF Folk Nuance и I Традиционен Фестивал- cъбор- "Фолклорно Домино". Събитието се провежда със съдействието на Община Севлиево, Hotel Sofia Kiten, La Moe - Созопол, Living Room Lozenets, Club REVUE Sozopol.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi