Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

16.09.2019

КРЕПОСТТА „ХОТАЛИЧ“ УСТОЯ НА ВАРВАРИТЕ И ТАЗИ ГОДИНА



КРЕПОСТТА „ХОТАЛИЧ“ УСТОЯ НА ВАРВАРИТЕ И ТАЗИ ГОДИНА
КРЕПОСТТА „ХОТАЛИЧ“ УСТОЯ НА ВАРВАРИТЕ И ТАЗИ ГОДИНА
КРЕПОСТТА „ХОТАЛИЧ“ УСТОЯ НА ВАРВАРИТЕ И ТАЗИ ГОДИНА
КРЕПОСТТА „ХОТАЛИЧ“ УСТОЯ НА ВАРВАРИТЕ И ТАЗИ ГОДИНА
КРЕПОСТТА „ХОТАЛИЧ“ УСТОЯ НА ВАРВАРИТЕ И ТАЗИ ГОДИНА
КРЕПОСТТА „ХОТАЛИЧ“ УСТОЯ НА ВАРВАРИТЕ И ТАЗИ ГОДИНА
КРЕПОСТТА „ХОТАЛИЧ“ УСТОЯ НА ВАРВАРИТЕ И ТАЗИ ГОДИНА
КРЕПОСТТА „ХОТАЛИЧ“ УСТОЯ НА ВАРВАРИТЕ И ТАЗИ ГОДИНА
КРЕПОСТТА „ХОТАЛИЧ“ УСТОЯ НА ВАРВАРИТЕ И ТАЗИ ГОДИНА

Кметът д-р Иван Иванов благодари на древните народи, че отново избраха севлиевската крепост за свой дом на фестивала
 
Средновековният град и крепост „Хоталич“ отново стана арена на варварски битки. За  трета поредна година тук оживяха древни занаяти и традиции, разразиха се епични битки, последвани от нечувано веселие. Трите фестивални дни се изнизаха като миг, който беше запечатан в дигиталната летопис на нашия свят за бъдните поколения от любопитни журналистически камери и фотоапарати.

Фестивалът започна с рев на варвари и римски бой, който огласи Севлиево на петък 13-ти. Орда на прабългари огласяше улиците на Севлиево, траки възпяваха славата на крепостта „Хоталич“, а след тях римски войници показваха отлична строева подготовка и готовност за битка. Всичко това се случи на старта на Третия фестивал на историческото наследство и Варварския събор в града, а началото бе поставено с шествие на участниците по основни улици в града.

Кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов запали фестивалния огън на Третия събор на историческото наследство. Пламъкът даде своеобразен старт на фестивала и бе запален заедно с предводителят от сдружение „Дукс Антика“ Димитър Спасов. „Благодаря на г-н Спасов, че нашите приятели от „Дукс Антика“ отново дойдоха в Севлиево за Третия фестивал на историческото наследство. Празникът ще се проведе на най-прекрасното място в България – край крепостните стени на средновековния град “Хоталич”, припомни д-р Иванов. „Изключително съм благодарен на д-р Иванов, който се показа за пореден път като приятел на българската история и историческото ни наследство. Ние страшно много ценим такива хора, защото те се броят на пръстите на едната ми ръка“, заяви Димитър Спасов в приветствието си.
След обявеното примирие между враждуващите страни фестивалът продължи с концерт на двете мистични групи Freija и KsANа, които завладяха Севлиево с магнетичните си гласове.

Вторият фестивален ден продължи под крепостните стени на средновековния град „Хоталич“. Там оживяха древни занаяти, битки и начина на живот, който са водели древните племена. Кметът д-р Иван Иванов и директорът на Историческия музей в Севлиево Найден Петров поздравиха участниците като им пожелаха успех и много положителни емоции през празничните дни. „Стана традиция за трета поредна година тук да провеждаме фестивала и със сигурност това няма да е последното му издание. Виждам, че се събират все повече участници. Хубавото е, че редица деца и семейства се събират тук и желаят да научат много за нашата древна история. През двата дни ще има много забавления за младежите. Нека всички да се веселят и да се чувстват на „Хоталич“ като у дома си“, завърши речта си д-р Иван Иванов.

На провелата се Варварска олимпиада племената се съревноваваха в битката на Одисей да се прибере обратно при своята съпруга в град Итака. Омировият герой трябваше да преодолее редица препятствия, за да достигне до своята благоверна Пенелопа. Тя пък вместо с целувка го очакваше ядосана с меч в ръка и пране за простиране. Последното премеждие на разярена съпруга, очаквала десет години завръщането на мъжа си,  всъщност се оказа и най-трудното препятствие за наследниците на Одисей. Те успяха да омилостивят любимата, макар и с няколко синини по главата.
Специален римски центурион пък обучаваше малчуганите в тънкостите на бойното изкуство и работата в екип. Учениците се оказаха доста ловки и набързо приложиха научените техники в схватка с истинските легионери.

Тракийски бог благослови новата гроздова реколта със специален ритуал, включващ танци на вакханки, хвърляне на грозде в огъня и отпиване на вино за здраве и благодат.

За любознателните младежи и девойки през третия ден на фестивала бе направена специална викторина с исторически въпроси по повод старта на учебната година. Децата с още по-голям хъс отговаряха на сложните въпроси, след като видяха с очите си как историята може да бъде вдъхновяваща и интересна.

По време на фестивала бе представен и юбилейният сборник по повод 40-годишнината от археологическите разкопки на крепостта „Хоталич“. Екипът на Историческия музей в Севлиево бе създал специален кът, в който посетителите можеха да се запознаят с историята и археологията на средновековната крепост. Представянето на сборника бе направено в специално аранжиран кът за разкопките, извършвани на крепостта през тези четири десетилетия. Посетителите успяха да разгледат и изложба с детски рисунки, посветена на крепостта.

Третото издание на Фестивала на историческото наследство събра стотици хора край стените на крепостта „Хоталич“, които вече нямат търпение да разберат какво ще подготвят организаторите следващата година.

 






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi