Административен регистър
Общ устройствен план
Индекс на качеството на въздуха
Национална телефонна линия за деца 116 111
Сигнали за неработещо улично осветление

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

09.05.2019

ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПОЧЕТЕ ДЕНЯ НА ЕВРОПА И ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА НАД ХИТЛЕРОФАШИЗМА



ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПОЧЕТЕ ДЕНЯ НА ЕВРОПА И ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА НАД ХИТЛЕРОФАШИЗМА
ОБЩИНА СЕВЛИЕВО ПОЧЕТЕ ДЕНЯ НА ЕВРОПА И ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА НАД ХИТЛЕРОФАШИЗМА

По повод Деня на Европа и Деня на победата над хитлерофашизма в Община Севлиево бяха поднесени венци в знак на почит към загиналите във войните за освобождение и обединение на България. Венците бяха поднесени пред Стената на славата в парк "Казармите" в града от заместник-кметовете на Община Севлиево Калина Георгиева, Красимира Йорданова и Ахмед Мехмедов.

На празничния ден присъстваха и трима от ветераните в Община Севлиево, участвали във Втората световна война – Петко Събев, Съби Гечев и Христо Грудев. Тримата получиха специални подаръци в знак на уважение от Община Севлиево.

Слово по повод празника произнесе Найден Петров, директор на Историческия музей в град Севлиево. „Преди 74 г. бе поставен краят на военните действия в Европа. Това безумие продължи 2077 дни и отне живота на повече от 42 млн. души. Унищожени бяха безценни паметници на културата“, припомни той.

„Нашите доблестни войни също дадоха своя принос за освобождаването на европейските народи – те се сражаваха в  Македония, Сърбия, Унгария. Към славата на българската армия се преписаха блестящи победи като сраженията при Ниш, Куманово, Страцин, Кота 1018“, добави Петров. Страната ни е дала и много скъпи жертви – около 30 000 войници и офицери са загинали на фронта. Заради всички ние идваме тук пред паметника, пред Стената на славата, за да отдадем своя почит към паметта на загиналите. „На този паметник са изписани 407 имена на наши предшественици севлиевци, загинали по бойните полета на Чаталджа, Одрин, на връх Св. Никола, в Дравската и Дойранската Епопея, Ниш, Куманово, Крива паланка и още много други места. Независимо как са воювали, всички тях ги обединява едно нещо –  загиват в българска военна униформа“, припомни още Петров. В словото си той напомни, че днес е и празник – Денят на Европа.

На Стената на славата венци поднесоха и народният представител Кристина Сидорова, Общинският съвет на Българската социалистическа партия, Български антифашистки съюз, Общинско сдружение „Русофили“, СУ „Васил Левски“ – Севлиево и граждани.

Малката Юлия Илиева от град Трявна пък рецитира пламенно стихотворение, посветено на 74-годишнината от края на Втората световна война.






« назад


Достъп за глухи лица
Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на   жилищния сграден фонд
I Love Bulgaria
Pr_grajdani
Pr_NPO
Pr_firmi